R. Moldova ÎNGHEAȚĂ conturile bancare a circa 25 de persoane, inclusiv cetățeni RUȘI, care sunt implicate într-o măsură sau alta în agresiunea contra Ucrainei. Nicu Popescu: „Ulterior ne vom alinia și alte regimuri de sancțiuni”
Circa 25 de persoane, dintre care jumătate sunt cetățeni ai Federației Ruse, care într-o măsură sau alta ar fi implicate în agresiunea armată asupra Ucrainei, vor fi supuse sancțiunilor și în R. Moldova, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu.
Potrivit vicepremierului, în așa fel R. Moldova se va alinia treptat la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse pentru agresiunea contra Ucrainei.
„Este vorba predominant de interdicții de călătorie, înghețarea conturilor bancare sau a bunurilor acestor persoane fizice care sunt implicate într-o măsură sau alta în agresiunea contra Ucrainei”, a declarat Popescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Vicepremierul a evitat să ofere numele persoanelor supuse sancțiunilor, dar s-a rezumat să spună că lista va include „circa 25 de persoane” și că „aproximativ jumătate” sunt cetățeni ruși.
Popescu a subliniat că R. Moldova, în calitate de stat candidat la aderare, este obligată să adere la un pachet de sancțiuni individuale impuse de UE, care vizează pedepsirea unor persoane pentru încălcarea drepturilor omului.
„Calendarul alinierii la sancțiuni nu depinde doar de noi. În fond, UE în anumite momente din an, invită țările să se alinieze la noi regimuri de sancțiuni și R. Moldova s-a aliniat la acest regim. Ulterior ne vom alinia și alte regimuri de sancțiuni”, a explicat Popescu.
La această etapă, în UE există 38 de regimuri de sancțiuni, iar R. Moldova se aliniază la 21 de regimuri de sancțiuni, a explicat anterio Nicu Popescu.
„În privința a șapte regimuri de sancțiuni, R. Moldova nu a fost invitată să se alăture, pentru că ele, în mare parte, au expirat. La această etapă, R. Moldova nu se aliniază la zece tipuri de regimuri de sancțiuni. Dar această cifră se va diminua în viitorul apropiat”, a declarat la începutul lunii martie Nicu Popescu.
Citește și: VIDEO // Activele rusești din R. Moldova ar putea fi ÎNGHEȚATE, iar ulterior folosite pentru RECONSTRUCȚIA Ucrainei: Comisarul european pentru Justiție: „Încurajăm R. Moldova să colecteze probe privind crimele de război comise de Rusia în Ucraina”
Comisia Europeană a îndemnat R. Moldova să înghețe activele rusești de pe teritoriul nostru, pentru ca ulterior acestea să fie folosite pentru reconstrucția Ucrainei. Declarația a fost făcută pe 2 martie, la Chișinău, de către Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders.
„UE a venit cu un nou set de sancțiuni pentru Rusia. Intrăm într-o nouă etapă de întărire și implementare a sancțiunilor. De exemplu, urmează să fie identificate activele rusești și să fie înghețate, pentru ca mai apoi să fie folosite la reconstruirea Ucrainei și repararea prejudiciilor provocate de agresiunea Rusiei. Astfel, salutăm cooperarea R. Moldova cu „Eurojust” și decizia de a numi un procuror de legătură. „Eurojust” are un rol crucial în toată activitatea ce se referă la răspunderea pentru crime de război comise de Rusia în Ucraina. În această privință, eu vă încurajez, în condițiile în care găzduiți circa 100 de mii de refugiați din Ucraina, să folosiți „Eurojust” pentru a trimite orice probă colectată privind crimele de război ale Rusiei. Încurajez R. Moldova să se alinieze noului grup de dialog pe care îl lansăm cu Ucraina, Olanda și Curtea Internațională Penală”, a punctat Didier Reynders.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2