R. Moldova, în așteptarea primului raport de screening, elaborat de Bruxelles. Vicepremierul Gherasimov: „Sperăm că, în prima jumătate a anului viitor, statele membre ale UE vor accepta să ne deschidă negocierea pe clusterul 1”
Republica Moldova este implicată în prezent într-un proces tehnic de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE), iar autoritățile de la Chișinău speră să deschidă primul capitol de negocieri din cele 33 în câteva luni, declară vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.
„Este datoria noastră să valorificăm fereastra de oportunități pe care o avem acum în relația cu UE și să depunem tot efortul pentru a adera la bloc. (...) Am finalizat clusterul 1 care ține de valori fundamentale și concluzia Comisiei Europene este că suntem mai bine pregătiți decât ne așteptam. Acum așteptăm primul raport de screening, care va fi transmis la începutul anului viitor, și sperăm că, în prima jumătate a anului viitor, statele membre vor accepta să ne deschidă negocierea pe clusterul 1”, a declarat Cristina Gherasimov astăzi, în cadrul Forumului pentru Integrare Europeană, organizat la Chișinău.
Oficialul a amintit că, în negocierile cu UE, regiunea transnistreană, care își exportă circa 80% din produse pe piața comunitară, este tratată ca parte a Republicii Moldova, iar Guvernul de la Chișinău este dispus să împărtășească informații despre negocieri cu așa-zisele autorități de a Tiraspol.
CITIȚI și Avertismentul Maiei Sandu: „Dorința Kremlinului de a transforma R. Moldova într-o zonă gri sau o gubernie este puternică. Dacă nu acționăm acum, peste 10 ani ne vom regăsi tot aici, discutând despre integrarea europeană”
Prezent la același eveniment, Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a apreciat realizările autorităților de la Chișinău din ultimii trei ani, dar a adăugat că R. Moldova trebuie să avanseze în reformarea justiției, combaterii corupției și consolidării instituțiilor.
„Știrea bună este că Republica Moldova nu are prea multe capitole restante în cel de al doilea raport de țară publicat recent – majoritatea capitolelor au înregistrat progrese. La această etapă, nu avem urgențe, avem nevoie de stabilitate și efort constant pe domenii concrete pe parcursul anilor următori. În ultimii trei ani, R. Moldova a făcut progrese spectaculoase, chiar dacă rămân multe de făcut. În primul rând, este foarte important să se avanseze pe deforma justiției și combaterea corupției. Al doilea lucru care trebuie făcut este consolidarea și puterea instituțiilor. Integrarea europeană duce la o consolidare interinstituțională. Față de perioada trecută, când fiecare instituție avea agenda ei, în integrarea europeană este nevoie de cooperare dintre toate instituțiile statului”, a punctat Ambasadorul Mažeiks.
Forumul de Integrare Europeană a fost organizat de Friedrich Ebert Stiftung Moldova, în cooperare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Asociația pentru Politica Externă APE, Fundația Soros Moldova și Biroul de Integrare Europeană din cadrul Guvernului.
VIDEO // INTERPOL a acceptat solicitarea R. Moldova de a revizui decizia luată în anul 2020 prin care a respins cererea Chișinăului de a-l anunța în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc
R. Moldova, în așteptarea primului raport de screening, elaborat de Bruxelles. Vicepremierul Gherasimov: „Sperăm că, în prima jumătate a anului viitor, statele membre ale UE vor accepta să ne deschidă negocierea pe clusterul 1”
Alexandr Stoianoglo, noua marionetă a Moscovei? Renato Usatîi: „Chiar dacă încă nu știe, Alexandr Stoianoglo va fi cap de listă al unui bloc electoral format din partidele legate cumva de Moscova”