R. Moldova i-ar putea solicita Federației Ruse REDUCEREA de circa șapte ori a numărului de diplomați acreditați la Chișinău, pe principiu de paritate: „R. Moldova are șase diplomați acreditați în Federația Rusă, iar Federația Rusă - circa 40”
R. Moldova i-ar putea solicita Federației Ruse să-și reducă simțitor numărul de diplomați acreditați la Chișinău, având la bază principiul parității.
Deputatul majorității parlamentare, Andrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, a solicitat astăzi Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să inițieze discuții publice și să ia în considerație posibilitatea ca R. Moldova să solicite Federației Ruse paritate în ceea ce privește numărul de diplomați.
„R. Moldova are șase diplomați acreditați în Federația Rusă. Acesta este exact numărul (de diplomați acreditați - n.r.) pe care ar trebui să-l aibă și Federația Rusă la Chișinău. Solicit Ministerului de Externe să inițieze aceste discuții în spațiul public și să ia deciziile care se impun”, a cerut Andrian Cheptonar în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.
CITIȚI și Vicepremierul Popescu, despre anunțul MID de a INTERZICE anumiți oficiali pe teritoriul Rusiei și declararea unui reprezentant al Ambasadei R. Moldova la Moscova persona non grata: „Rusia continuă măsurile OSTILE la adresa R. Moldova”
Deputatul și-a bazat solicitarea pe scandalul recent de la Aeroportul Internațional Chișinău, când un oficial al Federației Ruse nu a fost lăsat să intre în R. Moldova pentru a se implica în alegerile din Găgăuzia, iar reprezentanții Ambasadei Moscovei au avut „un comportament extrem de indecent” în raport cu polițiștii noștri de frontieră.
„Am fost martori săptămâna trecută când un avion cu un demnitar din Federația Rusă (liderul Tatarstanului, Rustam Minnihanov - n.r.) a încercat să ajungă în R. Moldova să se implice în alegerile din regiunea găgăuză. Acestui demnitar al Federației Ruse i-a fost interzis accesul în republica noastră. Este interesant că personajul respectiv a fost anunțat din timp că nu i se va permite accesul în R. Moldova, dar a insistat să vină și să ajungă pe aeroportul din Chișinău, lucru regretabil. A avut loc, de asemenea, și o activitate provocatoare din partea unor angajați ai misiunii diplomatice a Federației Ruse acreditați la Chișinău, care pe teritoriul aeroportului au avut un comportament extrem de indecent cu reprezentanții Poliției de Frontieră, ai organelor de stat ale R. Moldova”, a punctat legislatorul.
CITIȚI și Lilian Carp și Oazu Nantoi, INTERZIȘI în Federația Rusă: „Nu am de gând să merg în Federația Rusă atât timp cât acolo este regimul criminal al lui Putin. Nu pentru asta au luptat buneii lor, ca fascismul să se reîncarneze la Moscova”
Andrian Cheptonar a amintit că, în urma acestui incident, autoritățile de la Chișinău l-au declarat pe unul dintre acești diplomați, protagoniști ai scandalului de la aeroport, drept persona non grata și a fost expulzat de pe teritoriul R. Moldova, iar Federația Rusă, ca răspuns, pe principiu de paritate și de reciprocitate, a expulzat un reprezentant diplomatic al Ambasadei R. Moldova la Moscova.
„Dacă este să vorbim despre paritate, eu vreau să atrag atenția opiniei publice despre faptul că R. Moldova are acreditați în Rusia șase diplomați, pe când Federația Rusă are în R. Moldova aproape 40. Pe lângă acești aproape 40, sunt aproape tot atâția colaboratori tehnici, ei toți sunt împreună cu soți și soții și foarte adesea personajele respective sunt, de facto, colaboratori ai serviciilor secrete ale Federației Ruse – GRU, FSB și SVR, serviciul de informații externe. Vreau să solicit MAEIE să inițieze discuții și să ia în considerație posibilitatea ca R. Moldova să solicite Federației Ruse paritate pe număr de diplomați”, a declarat deputatul Cheptonar, fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate.
CITIȚI și Premierul Recean, mesaj DUR pentru deputații socialiști care au invitat agresorii în R. Moldova și au făcut scandal la aeroport: „Nu vom accepta ca cineva să se implice în treburile interne ale R. Moldova și să fim asociați cu atrocitățile”
Socialistul Vlad Batrîncea, reîntors recent de la Moscova, unde a avut inclusiv întâlniri cu reprezentanții partidului care îl sprijină pe Vladimir Putin, a ținut să-i arate din deget lui Cheptonar că încalcă Regulamentul Parlamentului.
„Declarațiile politice se fac la sfârșitul ședinței, ceea ce s-a întâmplat până acum a fost o ilegalitate. Suntem la examinarea ordinii de zi”, a spus Batrîncea, îndemnându-l pe Cheptonar „să pună mâna” pe Regulamentul Parlamentului și „să respecte legea”.
Menționăm că, pe lângă expulzarea de la Moscova a unui diplomat al R. Moldova, autoritățile ruse au interzis accesul pe teritoriul Federației Ruse pentru ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, și pentru deputații majorității parlamentare Lilian Carp, Olesea Stamate și Oazu Nantoi.
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”
Nicolae Negru // Război și Pace, Strategia Smintitului, Alegeri