R. Moldova exportă mai mulți struguri în acest an: Cele mai mari prețuri ni le-a oferit piața UE, iar cea mai mare cantitate de poamă a ajuns în România!
R. Moldova a exportat mai mulți struguri în acest an, comparativ cu 2022, iar cele mai bune prețuri au fost oferite de către statele Uniunii Europene. Totodată, o treime din strugurii autohtoni exportați a ajuns pe o singură piață - cea a României.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) informează, cu referire la datele Serviciului Vamal, că producătorii autohtoni de struguri au reușit să majoreze cantitativ și valoric, în lunile iulie – octombrie 2023, exportul de struguri cu 17,5% și, respectiv, cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut.
În total, în lunile iulie – octombrie 2023, au fost exportate circa 15 mii de tone de struguri în valoare de 9 milioane de dolari.
Pe piața Comunității Statelor Independente (CSI) am vândut circa 7 mii de tone (48%), la preț de 0,47 de dolari per kg, pe piața UE – alte circa 7 mii de tone (47%), la preț de 0,74 de dolari per kilogram, iar în alte țări – 0,8 mii de tone (5%), la preț de 0,54 de dolari per kg.
Principala destinație a exportului de struguri este România - circa 5 mii de tone sau 33%, cu prețul per kg de 0,64 de dolari. În Federația Rusă am vândut 3 mii de tone (21%), cu prețul per kg de 0,4 dolari.
MAIA mai transmite că strugurii noștri au ajuns în 25 de țări ale lumii, inclusiv în destinații noi precum Serbia, Olanda, Hong Kong sau Kârgâzstan.
Amintim că, în prezent, producătorii din Republica Moldova au oportunitatea de a exporta struguri pe piața europeană fără taxe și restricții cantitative, însă este necesar ca aceștia să își coordoneze activitățile astfel încât strugurii destinați exportului să corespundă cerințelor de calitate și siguranță ale țării de destinație.
Șoferii din Transnistria, obligați să susțină examene teoretice și practice la ASP pentru obținerea permiselor de conducere: Chișinăul îi ajută pe transnistreni să evite examenele în statele care s-au angajat să recunoască actele emise în R. Moldova
Podul de la Buțeni a intrat în reparații: Lungime de 26,5 metri, lățime de 12 metri și investiții de peste 12,3 milioane de lei
Terenurile agricole mici, vândute și cumpărate mai ușor: Nu va mai fi necesară autentificarea notarială