18:35:17 04.04.2025
Stiri

R. Moldova, EXEMPLU pentru țările UE. Moldovenii, LIDERI de nevoie în ceea ce privește reducerea voluntară a consumului de gaze

Actualitate 04.08.2022 15:02 Vizualizări1779
R. Moldova, EXEMPLU pentru țările UE. Moldovenii, LIDERI de nevoie în ceea ce privește reducerea voluntară a consumului de gaze

Autoritățile de la Chișinău, prin vocea ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, au solicitat o mobilizare generală pentru a reduce din consumul de gaze acolo unde este posibil, astfel încât R. Moldova să se ralieze unei decizii adoptate de Uniunea Europenă - o reducere voluntară de minim 15% din consumul de gaz. Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că moldovenii au îndeplinit deja această cerință.

„În timp ce Guvernul caută soluții de reducere a consumului de resurse energetice, inclusiv gaze naturale, se pare că populația R. Moldova și agenții economici deja s-au conformat la noile realități și și-au redus substanțial consumul. Consumul de gaze naturale în trimestrul II din 2022 a fost cu 23% mai mic decât media din ultimii opt ani”, a menționat Ioniță.

Conform datelor oficiale ale „Moldovagaz”, în trimestrul II din 2022 consumul gazelor naturale din R. Moldova a fost de 98,5 milioane m3, valoare minimă din ultimii nouă ani. Comparativ cu 2021, când a fost înregistrat un record absolut al consumului de gaze naturale, în 2022 consumul s-a redus cu 76,8 milioane m3 sau 44%.

„Reducerea din acest an se datorează, în cea mai mare parte, consumului scăzut din luna aprilie. Totuși, și în restul lunilor a fost înregistrată scădere semnificativă de consum, comparativ cu anul trecut. Consumul din acest an a fost cu 30 de milioane m3 sau 23% mai mic decât media din precedenții opt ani”, a calculat Veaceslav Ioniță.

Citește și: „Gazprom” ține în ȘAH Chișinăul și REFUZĂ orice discuție despre aprovizionarea R. Moldova. Autoritățile iau în calcul cel mai GRAV scenariu – sistarea completă a livrărilor. Spânu: „Ne așteaptă o iarnă dificilă, dar toți cetățenii vor avea căldură”

Acesta a adăugat că este prematur de făcut anumite concluzii, dar, cel mai probabil, asistăm la un proces de adaptare a populației și a agenților economici la noile prețuri.

„În prezent, populația procură 38% din toate gazele naturale furnizate de „Moldovagaz”. Ponderea consumului populației a crescut cu 33% în ultimii opt ani. În 2014, consumul populației constituia doar 28% din totalul consumului de gaze naturale”, a conchis sursa citată.

Amintim că Guvernul intenționează să ia mai multe măsuri, care ar contribui la reducerea consumului de gaz, în condițiile în care acesta a ajuns să coste peste 1 400 de dolari în august.

Printre măsurile planificate se numără reducerea temperaturii agentului termic livrat în cadrul sistemului centralizat de producere a energiei termice cu până la 10%; sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte (după ora 23:00), ceea ce va reduce consumul de gaze cu 1,4 milioane de m3; organizarea procesului de învățământ la distanță/online pentru instituțiile de învățământ (cel puțin 10 zile pe lună) – economie de circa 13 milioane m3. Aceste măsuri au fost criticate de opoziție, dar și de unii activiști civici.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte