R. Moldova, SOMATĂ să ofere EXPLICAȚII suplimentare în privința expulzării ILEGALE a profesorilor turci de la liceul „Orizont”. Recomandările formulate de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei
Autoritățile R. Moldova au fost somate de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei să ofere explicații suplimentare despre expulzarea ilegală, în 2018, a celor șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”, în contextul deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), care a constat că în acest caz au fost încălcate toate garanțiile legale oferite de dreptul internațional și național.
La 12 octombrie 2021, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Asociația Promo-LEX au transmis a treia lor comunicare către Comitetul de Miniștri privind impactul măsurilor întreprinse de către autorități în vederea executării cauzei date.
Astfel, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2021, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a verificat măsurile pe care le-a întreprins R. Moldova în vederea executării cauzei „Ozdil și alții”.
Majoritatea recomandărilor formulate de CRJM și Asociația Promo-LEX au fost enunțate de către Comitetul de Miniștri, care la rândul său a solicitat Guvernului R. Moldova să întreprindă mai multe acțiuni.
În primul rând, autoritățile trebuie să explice care au fost raționamentele instanțelor de judecată atunci când au respins apelurile formulate de reclamanți și rudele acestora împotriva deciziei Biroului Migrație și Azil de a nu admite cererile lor de azil. Totodată, Guvernul trebuie să răspundă dacă reclamanților li s-a adus la cunoștință motivele sumare pentru care au fost declarate persoane indezirabile, în conformitate cu regulile stabilite prin hotărârea Curții Constituționale din 13 noiembrie 2020.
De asemenea, autoritățile sunt întrebate dacă au obținut informații detaliate de la autoritățile turce despre situația actuală a reclamanților în Turcia, inclusiv cu privire la rezultatul procedurilor judiciare, vizitele familiilor lor și posibilitatea transferului lor în R. Moldova, în baza Convenției Consiliului Europei privind transferul persoanelor condamnate.
În același context, autoritățile sunt îndemnate să depună eforturi serioase pentru investiga pe deplin și transparent, dar și să stabilească posibila implicarea a oricărui actor public de nivel înalt la „îndepărtarea” reclamanților, dar și să explice dacă amenda aplicată ca sancțiune fostului șef al Serviciul de Informații și Securitate (SIS) are un caracter adecvat.
Citește și: Aproape 60 de ani de ÎNCHISOARE, pe conștiința fostului șef al SIS, Vasile Botnari
Următoarea sesiune de verificare a executării cauzei „Ozdil și alții” este preconizată în iunie 2022.
Amintim că, în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte profesori de la liceul „Orizont” au fost ridicați de acasă sau din stradă, atunci când se deplasau la serviciu, și transportați într-o direcție necunoscută. Peste câteva ore, aceștia au fost îmbarcați într-un avion închiriat de fosta guvernare a R. Moldova și transportați în Turcia. Ulterior, fostul director al SIS, Vasile Botnari, și-a asumat vina, iar pentru asta a fost amendat cu 88 000 de lei. Totodată, acesta a fost obligat să plătească prejudicii de 125 de mii de euro, după ce R. Moldova a fost condamnată de CtEDO. Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, declara că pedeapsa primită de Botnari e adecvată, deoarece acesta putea să scape fără a plăti prejudiciul de 125 de mii de euro.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană