21:02:01 11.01.2025
Stiri

R. Moldova DENUNȚĂ alte patru acorduri încheiate pe platforma CSI, inclusiv în domeniul APĂRĂRII. Republica noastră cheltuiește anual peste 3,3 MILIOANE de lei pentru a fi parte a Institutului Unificat de Cercetări Nucleare

Actualitate 04.10.2023 16:59 Vizualizări1299 Autor: Ziarul National
R. Moldova DENUNȚĂ alte patru acorduri încheiate pe platforma CSI, inclusiv în domeniul APĂRĂRII. Republica noastră cheltuiește anual peste 3,3 MILIOANE de lei pentru a fi parte a Institutului Unificat de Cercetări Nucleare

Parlamentul va supune dezbaterilor denunțarea unor acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat miercuri, 4 octombrie, rapoartele la patru proiecte de lege care prevăd acest lucru.

Mai exact, se propune denunțarea, la propunerea Ministerului Apărării, a Acordului dintre statele membre al CSI referitor la Forțele Armate Strategice, încheiat la Minsk la data de 30 decembrie 1991. În nota informativă a documentului se menționează că denunțarea acestui Acord nu implică vreun risc, întrucât, în 1993, R. Moldova a aderat la Tratatul cu privire la neproliferarea armelor nucleare, care reprezintă o bază esențială pentru urmărirea dezarmării nucleare.

Până în prezent, 191 de țări au aderat la acest Tratat, inclusiv cele cinci state dotate cu arme nucleare. Mai mult, din punct de vedere al dreptului internațional, Tratatul cu privire la neproliferarea armelor nucleare are prioritate, fiind promovat în cadrul ONU.

De asemenea, Ministerul Apărării a mai propus denunțarea Acordului Consiliului șefilor de state-membre ale CSI cu privire la Forțele Armate și Trupele de Grăniceri. Potrivit autorităților, utilitatea acestui Acord nu mai este actuală și nu au fost identificate consecințe politice negative care ar putea să apară în urma denunțării acestui Acord, întrucât republica noastră participă la sistemul de securitate al Națiunilor Unite.

Parlamentul va mai denunța Acordul privind crearea Comisiei consultative comune în problemele dezarmării, încheiat la Bișkek, la 9 octombrie 1992. Ministerul Apărării stipulează în nota informativă a proiectului de lege că acest Acord nu mai este oportun, întrucât din start, Parlamentul R. Moldova l-a ratificat cu anumite rezerve.

La ședința plenară, deputații vor mai examina denunțarea Statutului Institutului Unificat de Cercetări Nucleare. Scopul inițial al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) era asigurarea desfășurării cercetărilor teoretice și experimentale în domeniul fizicii nucleare de către oamenii de știință a statelor membre.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, interesul instituțiilor de cercetare pentru efectuarea lucrărilor la IUCN s-a diminuat. De exemplu, în anul 2023, institutele de cercetare și universitățile au delegat trei cercetători. În schimb, cotizația de membru pe care o achitat-o țara noastră în 2023 a fost de 185 500 de dolari (3 379 160 de lei).

Proiectele de lege privind denunțarea acestor patru acorduri vor fi propuse spre examinare joi, 5 octombrie, în plenul Parlamentului.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md