R. Moldova cumpără energie electrică de pe bursa română OPCOM, unde prețurile sunt mai mari în comparație cu luna trecută „Consumul de energie electrică a CRESCUT în primele 10 zile ale lunii decembrie”
S.A. „Energocom” raportează o cerere sporită de energie electrică în primele zile din decembrie. Astfel, necesarul de energie electrică este suplinit de pe bursa română OPCOM, unde prețurile sunt mai mari în comparație cu luna trecută.
„Dacă în perioada 1-10 decembrie 2023 cantitatea totală achiziționată din import (în principal din România) și de la Centrala de la Cuciurgan constituia aproximativ 96 de mii MWh, pentru aceeași perioadă a acestui an au fost procurați circa 110 mii MWh, cu aproape 15% mai mult. Cererea mai mare de energie electrică pe piața locală a început la sfârșitul lunii noiembrie, când și prețurile la OPCOM au început să crească pe fundalul unei cereri sporite și în România”, explică responsabilii de la „Energocom”.
Potrivit prognozei inițiale pentru luna decembrie 2024, S.A. „Energocom” va achiziționa în total pentru consumul malului drept al râului Nistru circa 463 mii de MWh, dintre care 170.500 MWh (aproximativ 37%) - de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană. „De facto, livrările de la Cuciurgan sunt pentru primele 10 zile ale lunii decembrie puțin mai mari decât graficul agreat lunar. Conform acestui contract, costul energiei constituie 66 USD/MWh”, menționează instituția.
O treime din electricitatea necesară - circa 150 mii MWh urmează a fi cumpărată de pe bursa română, OPCOM, și de la alți parteneri din R.Moldova, România și Ucraina. Alte 22.320 MWh (echivalentul a 30 de MWh bandă - 24/24 ore) - de la Centrala de la Cernavodă, România. Cantitatea electricității procurate de la Nuclearelectrica este în creștere în luna decembrie cu 10 MWh bandă față de luna precedentă. Prețul energiei de la Nuclearelectrica este unul preferențial pentru R. Moldova, plafonat de o ordonanță de urgență, la 400 RON/MWh sau 80 EUR/MWh.
Centralele de termoficare locale din Chișinău și Bălți ar urma să genereze 115.400 MWh (sau circa 25%), în timp ce instalațiile de energie regenerabilă - aproximativ 6.400 MWh (1,4%).
„Energocom” îndeamnă consumatorii să utilizeze rațional resursele energetice.
Compensații pentru căldură: Gospodăriile cu imobile în valoare de peste 2,5 milioane de lei, venituri de peste 300 000 de lei sau consum de gaz ce depășește 350 de metri cubi lunar NU sunt eligibile
O companie aeriană low cost deschide o bază operațională pe Aeroportul Internațional Chișinău, inclusiv curse spre Lisabona, Alicante sau Palma de Mallorca
„Chirița în concert”: Ada Milea, spectacole de excepție timp de patru zile la Chișinău