R. Moldova ar putea condamna Federația Rusă pentru deportarea copiilor ucraineni. Olena Kondratiuk, la Chișinău: „Deja am identificat peste 20 000 de copii care au fost duși forțat de pe teritoriul Ucrainei”
Parlamentul R. Moldova ar putea adopta o declarație prin care să condamne acțiunile privind deportarea copiilor ucraineni de către Federația Rusă. Solicitarea a fost făcută astăzi la Chișinău de către vicepreședintele Radei Supreme de la Kiev, Olena Kondratiuk, care întreprinde o vizită oficială în R. Moldova.
„Am rugat să fie adoptată încă o declarație referitoare la dreptate. Este vorba despre condamnarea Federației Ruse care se ocupă cu deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Deja am identificat peste 20 000 de copii care au fost transportați forțat de pe teritoriul Ucrainei. Declarații similare au fost adoptate în Polonia, Canada, în Țările Baltice și în alte state. Pentru noi este foarte important ca această problemă să aibă rezonanță, ca să putem influența acest proces și să putem întoarce cât mai mulți copii acasă”, a declarat Olena Kondratiuk, în cadrul unui briefing de presă susținut împreună cu vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman.
Oficialul de la Kiev a adăugat că pentru Ucraina este foarte importantă și continuarea politicii de sancțiuni, dar și posibilitatea de a utiliza activele rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei.
Vicespicherul ucrainean a mulțumit Parlamentului de la Chișinău pentru declarațiile adoptate în susținerea Ucrainei și pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni.
Vicepreședintele Radei Supreme de la Kiev a invitat R. Moldova să participe la Marea Conferință de Pace care va avea loc în iunie în Elveția, dar și la conferința donatorilor pentru reconstrucția Ucrainei, care va avea loc tot în luna iunie, dar la Berlin.
„Este un eveniment important și pentru R. Moldova, deoarece vor fi abordate proiecte de infrastructură care pot fi interesante și pentru R. Moldova”, a spus Olena Kondratiuk.
Ea a mai subliniat că integrarea europeană va aduce statelor noastre „pace și securitate” și a accentuat necesitatea luptei cu dezinformarea, mai ales în contextul referendumului pentru integrare europeană care va avea loc în această toamnă în R. Moldova.
„E un curs strategic care ne aduce securitate statelor noastre, posibilitatea de a conlucra în plan economic, respectarea drepturilor și libertăților, dar cel mai important – conviețuirea pașnică între statele noastre. De aceea, este foarte important ceea ce facem noi pentru a apropia legislația noastră de cea europeană. Sper că, la mijlocul lunii iunie, atât Ucraina, cât și R. Moldova vor putea începe negocierile de aderare a ambelor state la UE. (...) Integrarea europeană este consfințită în Constituția Ucrainei și noi suntem încrezuți că Ucraina și R. Moldova vor deveni membre ale UE”, a conchis Olena Kondratiuk.
Vicepreședinta Parlamentului de la Chișinău, Doina Gherman, a ținut să sublinieze că R. Moldova este solidară cu Ucraina și poporul ucrainean, condamnă fără echivoc invazia rusă și sprijină constant diplomatic, umanitar, dar și politic statul vecin. Totodată, Chișinăul oferă „sprijin practic” celor 117 mii de ucraineni refugiați în R. Moldova, în mare parte mame cu copii.
Doina Gherman a amintit că, pe 2 martie curent, Parlamentul R. Moldova a adoptat Declarația cu privire agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, care condamnă brutalitatea războiului de agresiune neprovocat și ilegal. Totodată, statul nostru asigură tranzitul pentru mărfurile ucrainene.
„În anul 2023, peste 1,6 milioane de tone de mărfuri, în mare parte cereale, au tranzitat R. Moldova către UE”, a spus Doina Gherman.
Oficialul de la Chișinău s-a arătat sigură de victoria Ucrainei în războiul declanșat de Federația Rusă, dar și de faptul că Ucraina și R. Moldova vor deveni parte a UE.
„R. Moldova și Ucraina au relații foarte bune și constat un dialog politic dinamic, pentru că statele noastre au aceleași aspirații – să facă parte dintr-o lume liberă, democratică, prosperă. Avem același parcurs – parcursul european și, cu siguranță, atât timp cât Ucraina va fi în siguranță, atât timp și R. Moldova va fi în siguranță. Apărând Ucraina, apărați și R. Moldova. Noi am fost, suntem și vom fi alături. Noi credem în victoria Ucrainei”, a afirmat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni