Putin „va sărbători Anul Nou în buncărul din Ural împreună cu amanta Alina Kabaieva”. De ce se teme liderul de la Kremlin
Un focar major de gripă a lovit Kremlinul și l-ar putea forța pe președintele rus Vladimir Putin să se izoleze într-un buncăr, scrie NDTV. Agenția rusă de știri TASS informează că tulpina de gripă H1N1 va lovi puternic Rusia în acest an, potrivit șefului Serviciului Federal de Supraveghere pentru Protecția Drepturilor Consumatorului și Bunăstare Umană, Anna Popova.
„Da, anul acesta, gripa a venit pentru a rămâne. Cel mai neplăcut lucru în această situație este că tocmai varianta de gripă este cea care provoacă cele mai grave prejudicii sănătății”, a spus Popova într-un interviu pentru postul de televiziune Rusia-1.
„Acesta este virusul gripal A (H1N1) din anul pandemic 2009. În 2009, a apărut pentru prima dată ca un tip de gripă cu potențial mare de răspândire și a declanșat pandemia 2009-2020.”
Pentru a nu contracta un virus gripal, Putin intenționează să se izoleze într-un buncăr din Ural și să petreacă acolo Revelionul împreună cu partenera sa de viață Alina Kabaeva. Informația este furnizată și de canalul de Telegram General SVR, moderat de o sursă anonimă din Serviciul de Informații Externe al Rusiei.
Putin și-a anulat conferința de presă de la sfârșit de an și sunt informații că și discursul în fața Parlamentului rus.
Kremlinul nu a oferit niciun motiv pentru anularea conferinței de presă de la sfârșit de an, o tradiție instituită de Putin în 2001 și întreruptă în 2008 până în 2012, perioadă în care a deținut funcția de prim-ministru.
Pregătirile pentru conferința de presă maraton a lui Putin, la care ar fi participat atât jurnaliști ruși, cât și străini și care putea să dureze până la patru ore, erau foarte avansate când liderul de la Kremlin a decis să o anuleze, au declarat șase oficiali de la Kremlin și din guvernul rus sub rezerva anonimatului pentru The Moscow Times.
Mai mulți consilieri au fost chiar însărcinați să lucreze la principalele subiecte pe care președintele rus urma să le abordeze, potrivit oficialilor citați de publicația independentă.
„S-a discutat despre situația de pe front și despre modul în care aceasta nu evoluează în cel mai favorabil mod", a declarat un oficial de la Kremlin. „Șeful este o stâncă, se poate descurca. El nu va dori să anuleze conferința de presă, iar capacitatea și experiența sa îi vor permite să întoarcă situația în favoarea sa. La urma urmei, Rusia de astăzi este într-adevăr o fortăreață asediată, iar Putin este comandantul ei", a mai spus sursa, citată de Ziare.com.
La conferința de anul acesta ar fi dominat întrebările despre „operațiunea militară specială”, așa cum o numește Putin în spațiul rusesc, în timp ce la Kremlin au existat temeri că Kievul ar putea organiza un atac major în perioada premergătoare evenimentului.
„Nimeni nu poate garanta 100% că un astfel de atac nu va avea loc. Președintele era conștient de acest lucru și a fost un argument puternic pentru anularea conferinței de presă", a declarat un oficial de la Kremlin pentru The Moscow Times, sub rezerva anonimatului.
Ceea ce a contat a fost faptul că serviciile de securitate nu au putut să îi garanteze lui Putin că nu va avea loc un atac major al ucrainenilor în preajma evenimentului, potrivit unui oficial de la Kremlin.
Oficialii se tem de un eveniment nefast și în ceea ce privește discursul lui Putin despre starea națiunii, ținut în fața ambelor camere ale parlamentului, despre agenția de presă rusă TASS a relatat miercuri că va fi amânat pentru 2023.
O altă mare îngrijorare a Kremlinului este că Putin ar putea fi asociat cu războiul ceea ce ar duce la un impact negativ asupra popularității sale.
Chiar dacă Moscova încearcă din răsputeri să controleze toate informațiile care ajung la populație, sondaje recente făcute de publicații și jurnaliști independenți arată că peste 50% dintre oamenii de rând vor negocieri de pace cu Ucraina și cred că Putin a greșit când a pornit invazia.
În schimb, Kremlinul a vrut să găsească evenimente pozitive cu care să-l asocieze pe Putin, cerând unor importante companii din sectoarele energiei, transporturilor și comunicațiilor să îl includă pe liderul rus într-o serie neobișnuit de mare de evenimente publice: de la inaugurarea unei ferme de curcani din Siberia, la sărbătorirea zilelor agenției de energie nucleară Rosatom și conglomeratului de apărare Rostec, până la inaugurarea porțiunii rutiere de pe podul Crimeea, când a condus un Mercedes pentru a inspecta lucrarea proaspăt finalizată.
Însă Putin nu va putea să evite subiectul războiului la nesfârșit, potrivit analistului politic Abbas Galliamov, un fost redactor de discursuri pentru Putin, care susține că anularea conferințe maraton de presă și amânarea discursului despre starea națiunii au fost mișcări bune din punct de vedere tactic.
„Aceste decizii atestă impasul strategic în care se află Kremlinul", a spus Galliamov.
Anul acesta, Kremlinul a renunțat la mai multe evenimente politice. Putin nu a ținut tradiționalul său spectacol televizat cu apeluri telefonice - ultimul eveniment de acest fel a avut loc în iunie 2021.
FOTO // Ce s-a ales din automobilul care a explodat într-o benzinărie de pe str. Albișoara din Chișinău: Se alimentase cu gaz și s-a aprins din mers. Șoferul a avut nevoie de îngrijiri medicale
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș