20:33:49 15.01.2025
Stiri

Putin TRĂDAT de un aliat. Metoda inteligentă a SUA de a pune mâna pe aeronave rusești

Actualitate 30.04.2024 14:46 Vizualizări1062 Autor: ZiarulNational
Putin TRĂDAT de un aliat. Metoda inteligentă a SUA de a pune mâna pe aeronave rusești

Războiul Moscovei din Ucraina a adus schimbări importante ale strategiei geopolitice a multor țări, care uneori și-au modificat legăturile cu actorii implicați în teatrele de operațiuni din lume. Astfel, un aliat istoric al lui Putin, Kazahstanul l-a trădat pe liderul de la Kremlin, vânzând Statelor Unite 81 de avioane rusești de luptă.

Valoarea de vânzare declarată a aeronavelor din era sovietică a fost de un miliard de tenge kazah sau 2,26 milioane de dolari, echivalentul unei valori medii pentru fiecare avion de 19.300 de dolari, potrivit Business Insider.

Avioanele ar putea fi folosite pentru piese de schimb sau dislocate ca momeală în regiunile de conflict. Kazahstanul, un aliat de bază al Rusiei, care își modernizează flota aeriană, a scos la licitație 117 avioane de luptă și bombardiere din era sovietică, inclusiv interceptoare MiG-31, avioane de vânătoare MiG-27, avioane de vânătoare MiG-29 și bombardiere Su-24 din anii 1970 și 1980.

Motivul din spatele achiziției americane rămâne nedezvăluit, dar a ridicat posibilitatea utilizării lor în Ucraina, unde avioane similare sunt în serviciu. Vânzarea a fost făcută prin companii offshore, a declarat Reporter, un site de știri în limba rusă engleză.

Având în vedere dependența continuă a Ucrainei de armele din epoca sovietică, aeronavele ar putea fie să servească drept sursă de piese de schimb, fie să fie dislocate strategic ca momeală pe aerodromuri, a spus Post.

Mikoyan MiG-31 a fost un interceptor supersonic conceput pentru a apăra spațiul aerian sovietic, conform Airforce Technology. A jucat un rol esențial în timpul Războiului Rece.

Derivat din modelele MiG-23, MiG-27 a fost o aeronavă de atac la sol și a avut acțiune în conflicte precum războiul sovieto-afgan. MiG-29 a excelat în lupta aer-aer. A fost exportat pe scară largă și rămâne în serviciu la unele forțe aeriene.

În ciuda vechimii sale, Su-24 - un bombardier tactic pentru orice vreme - rămâne în serviciu, inclusiv la Forțele Aerospațiale Ruse și Forțele Aeriene Ucrainene.

Kazahstanul, fost parte a Uniunii Sovietice, a menținut legături strânse cu Rusia și, din punct de vedere istoric, a fost unul dintre cei mai puternici aliați ai săi. Dar relația s-a schimbat de când Rusia a invadat Ucraina, Kazahstanul aliniându-se mai mult cu Occidentul, atrăgând furia unora din Rusia.

Eforturile țării din Asia Centrală de a-și îmbunătăți capacitățile militare coincid cu angajamentul din ce în ce mai mare cu națiunile occidentale, semnalând o îndepărtare de la legăturile istorice cu Moscova.

Secretarul de stat Antony Blinken a vizitat Kazahstanul în martie 2023, unde a spus că SUA sprijină ferm „independența, integritatea sa teritorială”, potrivit agenției de presă AFP.

Unii dintre propagandiştii deschiși ai Rusiei au sugerat că Rusia ar trebui să se uite la Kazahstan după invazia sa în Ucraina.

Un comentator de televiziune rus, Vladimir Soloviov, a spus că țara sa „trebuie să acorde atenție faptului că Kazahstanul este următoarea problemă, deoarece acolo pot începe aceleași procese naziste ca și în Ucraina”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md