09:56:16 12.01.2025
Stiri

Putin și alți dictatori rămân fără principala „armă” în disputele geopolitice. Anunțul care schimbă istoria!

Actualitate 15.12.2022 07:13 Vizualizări2081 Autor: Ziarul National
Putin și alți dictatori rămân fără principala „armă” în disputele geopolitice. Anunțul care schimbă istoria!

O echipă de cercetători din California a anunțat că a reușit, în premieră, să obțină un câștig net de energie dintr-o reacție de fuziune nucleară.

Dacă este stăpânita, această reacție, care se petrece în stele precum Soarele din sistemul nostru solar, poate furniza cantități nelimitate de energie verde. Pană acum, în experimentele efectuate pentru fuziunea nucleară era consumată mai multă energie decât era obținută.

Anunțul privind reușita cercetătorilor de la Lawrence Livermore National Laboratory a fost făcut de Jennifer Granholm, secretarul Energiei din SUA. Potrivit ei, realizarea va intra în cărțile de istorie, scrie go4it.ro.

Fuziunea nucleară îi va permite umanității să lase în urmă combustibilii fosili, care contribuie masiv la problemele climatice cu care se confruntă planeta noastră. Mai mult, petrolul și gazul sunt resurse folosite astăzi și ca „arme” în disputele geopolitice, de regimuri precum cele din Rusia sau Arabia Saudită.

Fuziunea nucleară se petrece la temperaturi și presiuni atât de ridicate încât este foarte dificil de controlat. Cercetătorii de la Lawrence Livermore National Laboratory au precizat că au reușit, pentru scurt timp, să atingă temperaturi de 3 milioane de grade Celsius, simulând astfel condițiile dintr-o stea.

Fuziunea nucleară este procesul prin care două nuclee atomice ușoare de hidrogen se combină pentru a forma un nou nucleu, mai greu, de heliu. În acest proces este eliberată energie. Spre deosebire de alte reacții nucleare, fuziunea nu generează radiații periculoase și nu este poluantă.

Realizarea cercetătorilor americani aste impresionantă, dar Riccardo Betti, profesor de fizică la Universitatea din Rochester, spune că va mai trece mult timp pană când vom avea centrale care produc energie prin fuziune nucleară. El a asemănat procesul cu descoperirea benzinei, în secolul 19. La momentul respectiv nu existau încă motoare cu ardere internă sau anvelope care să exploateze combustibilul, potrivit lui Betti.

Sursa: NYT

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md