Putin primește o lovitură neașteptată din Crimeea: Locuitorii refuză în masă și SFIDEAZĂ ordinul președintelui rus
Forțele armatei ruse s-au confruntat cu pierderi mari de trupe pe parcursul războiului, în special în urma ofensivei lansate luna aceasta în Avdiivka, regiunea Donețk. Acum, vești venite din peninsula de la Marea Neagră, anunță o lovitură neașteptată primită de Vladimir Putin. Locuitorii din Crimeea, regiunea ucraineană anexată de Rusia în 2014, refuză în masă ordinul președintelui rus de a se înrola în armată și mulți preferă să fugă din țară.
Centrul Național de Rezistență al Ucrainei, creat de Forțele de Operații Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că încercările rușilor de a recruta soldați din peninsula Crimeea pentru a reface numărul de trupe în scădere se dovedesc a fi nereușite, potrivit Newsweek.
Centrul de recrutare din Crimeea a spus că locuitorii părăsesc peninsula și fug de mobilizare, determinând instituțiile de mobilizare militară să-și informeze conducerea „că planul de recrutare forțată a rezidenților locali în trupele de ocupație nu va fi îndeplinit”.
Fără a oferi detalii despre modul în care și-a obținut informațiile, centrul ucrainean de informații a spus că Moscova îi suspectează pe cei din birourile de înrolare de sabotaj și intenționează să instaleze muncitori ruși pentru a „curăța birourile”.
Înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin, în februarie 2022, grupurile privind drepturile omului au spus că autoritățile ruse au recrutat bărbați în peninsula pe care a capturat-o în 2014 pentru a servi în forțele armate ruse, încălcând dreptul internațional.
Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a spus că Rusia mobilizarea rezidenților în teritoriul ocupat este „o crimă internațională, iar toți cei responsabili pentru aceste acțiuni vor fi trași la răspundere”, deoarece le-a cerut rezidenților „să raporteze inamicul sau colaboratorul”.
În septembrie 2022, Putin a anunțat o mobilizare parțială a forțelor care nu a fost anulată oficial. Aceasta a fost urmată de rapoarte de pregătire, comandă și echipamente slabe și s-au adăugat la exodul rușilor care încercau să evite mobilizarea forțată.
Cu toate acestea, parlamentarii ruși au îngreunat intenția cetățenilor de a evita să fie chemați la luptă după ce au crescut vârsta maximă la care bărbații pot fi înrolați la 30 de la 27 de ani.
Producția de energie regenerabilă atinge valori-record în R. Moldova: A acoperit a cincea parte din consumul zilei de ieri pe malul drept al Nistrului
Nicolae Negru, în ziua în care Donald Trump este învestit președinte al SUA: „Politica externă a SUA poate influența destinul R. Moldova pe două căi indirecte foarte importante”
Aproape 1,6 mii de refugiați ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova