Putin, EȘEC lamentabil în China. Discuțiile cu Xi Jinping nu au finalizat planul visat de liderul de la Kremlin
Vizita dictatorului rus Vladimir Putin la Beijing nu a fost la fel de reușită pe cât spune propaganda Kremlinului. Acesta a trebuit să se întoarcă acasă fără un nou contract de vânzare a gazelor, de care Federația Rusă are nevoie disperată, scrie publicația Finanz.
Putin avea mari speranțe în vizita sa la Beijing. Scopul său cheie a fost semnarea unui contract pentru furnizarea de volume suplimentare de gaz rusesc către China, precum și construcția unei noi conducte, Power of Siberia - 2.
Acest lucru este indicat de faptul că delegația lui Putin includea experți ruși în energie de rang înalt, inclusiv viceprim-ministrul Alexander Novak, șeful Gazprom Alexey Miller și șeful Rosneft, Igor Sechin.
Cu toate acestea, încheierea unui contract a eșuat. Ca urmare a unor negocieri îndelungate, părțile au făcut schimb de declarații frumoase, dar goale, despre „perspective mari” în cooperarea economică și de altă natură între China și Federația Rusă. Nu au fost convenite proiecte clare.
Faptul că unul dintre subiectele principale ale discuției dintre Xi și Putin va fi proiectul „Power of Siberia - 2” a fost anunțat în ajunul călătoriei de către secretarul de presă al dictatorului rus, Dmitri Peskov.
În urma întâlnirii, acesta a anunțat presa că nu vor fi semnate documente în acest sens. Moscova își promovează de mai bine de 7 ani proiectul unei noi conducte de gaz către China, Power of Siberia 2.
Moscova are nevoie în special de o creștere a livrărilor de gaze către Asia din cauza pierderii pieței europene. Politica agresivă a Kremlinului a dus la o scădere a volumul exporturilor de combustibil albastru, acre s-a prăbușit la minim istoric; producția a fost redusă cu o treime, ceea ce este un record.
Creșterea livrărilor către China ar putea îmbunătăți situația Federației Ruse, dar autoritățile chineze nu sunt de acord. În acest an, 2023, China va cumpăra 22 de miliarde de metri cubi de gaz de la Federația Rusă. Aceasta este doar o opta parte din volumele pe care Federația Rusă le-a trimis anterior în Occident. Nici China, nici Asia în ansamblu nu pot compensa pierderea pieței europene.
Guvernul de la Chișinău, răspuns pentru liderul separatist Krasnoselski: „Moldovagaz” va achiziționa gazul natural și-l va livra în regiunea transnistreană. Tiraspolul insistă ca plata, achiziția și transportarea să fie efectuate de companii terțe
Centralele electrice regenerabile instalate în R. Moldova au atins la finele lunii decembrie 2024 capacitatea-RECORD de 580 MW. Aceste capacități asigură 16,72% din consumul anual al republicii noastre
Locuitorii capitalei care au pavat o bucată de teren destinat spațiilor verzi pentru a-și putea parca mașinile au investit degeaba: Parcarea neautorizată a fost demontată