Putin ar putea escalada războiul hibrid la granițele NATO. ,,Cine ar fi crezut că acest scenariu va deveni realitate?”
Rusia riscă să intensifice tacticile de război hibrid dincolo de atacurile cibernetice și sabotajele infrastructurii europene, recurgând la provocări la granițele NATO. Avertismentul vine din partea lui Andri Ermak, șeful administrației prezidențiale de la Kiev, care a subliniat, într-o postare pe Telegram din 29 decembrie, riscurile ce pândesc țările aliate, scrie kyivindependent.com.
Agențiile de informații europene au lansat alerte cu privire la posibile acte de sabotaj, Rusia având ca ținte cablurile electrice, turbinele eoliene și conductele de gaze din regiune. Cele mai recente astfel de incidente au avut loc pe 25 decembrie, când cablul electric Estlink 2, ce leagă Finlanda de Estonia, a fost avariat într-un mod suspect. Autoritățile finlandeze au reținut nava Eagle S, a cărei ancoră ar fi provocat avaria, iar anchetele au dus la legătura cu flota „fantomă” a Rusiei, folosită pentru a ocoli sancțiunile internaționale.
Ermak a exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea recurge la metode mai provocatoare, inclusiv la folosirea trupelor nord-coreene sau a milițiilor iraniene îmbrăcate în uniforme rusești, o amenințare reală la granițele NATO. „Trupele nord-coreene luptă deja în Europa. Cine ar fi crezut că acest scenariu va deveni realitate?”, a declarat oficialul ucrainean.
Mai mult, Ermak a avertizat că impunitatea acordată Rusiei în fața acestor acte de agresiune ar putea încuraja noi provocări. „Impunitatea naște permisivitate. Este momentul să luăm decizii clare și să acționăm ferm”, a subliniat șeful administrației prezidențiale de la Kiev.
De altfel, în primele luni ale anului 2023, Finlanda a investigat și un alt incident de sabotaj, când un gazoduct subacvatic a fost deteriorat. Deși președintele rus Vladimir Putin a respins acuzațiile, calificându-le drept „prostii complete”, tensiunile dintre Rusia și statele europene continuă să crească, iar riscurile unui conflict direct la frontierele NATO par tot mai palpabile.
Ministrul Energiei de la București, precizări despre livrările de energie către R. Moldova: ,,Mesajul României este clar: frații în veci vor fi frați. Menirea noastră este de a fi împreună și împreună cu Europa. Și așa va fi"
Nicolae Enciu // Academicianul Ioan-Aurel Pop împlinește 70 de ani: Românii și România în opera sa
RECOMANDĂRI // Filmele și serialele NOI pe care nu trebuie să le ratezi în luna ianuarie pe Netflix