Putin anunță o încetare temporară a focului, dar Ucraina și Casa Albă cer un armistițiu permanent în conflictul cu Rusia


Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni o încetare a focului de trei zile în conflictul cu Ucraina, pentru a marca 80 de ani de la victoria Uniunii Sovietice și a aliaților săi în al Doilea Război Mondial. Acest anunț a stârnit scepticism la Kiev și o ușoară iritare la Washington, care își dorește o încetare a focului permanentă, nu temporară.
Kremlinul a declarat că armistițiul de 72 de ore va fi în vigoare în perioada 8-10 mai, timp în care Putin va primi lideri internaționali, inclusiv pe președintele chinez Xi Jinping, pentru a celebra victoria împotriva Germaniei naziste. Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha, a răspuns: „Dacă Rusia dorește cu adevărat pacea, trebuie să înceteze imediat focul. De ce să aștepte pâna pe 8 mai?” Incetarea focului ar trebui să fie "reală, nu doar pentru o paradă", a scris el pe X. Casa Albă a menționat că președintele Donald Trump dorește o încetare permanentă a focului între Rusia și Ucraina.
Mișcarea lui Putin pare să semnaleze că Rusia este interesată de pace, deși acest lucru este pus la îndoială de Ucraina și de aliații săi europeni. Kremlinul a subliniat că „toate acțiunile militare sunt suspendate" în această perioadă. "În cazul încalcării acordului de partea ucraineană, forțele armate ruse vor răspunde în mod adecvat și eficient”, a avertizat Kremlinul.
Este a doua oară când Putin declară unilateral o încetare a focului într-un interval scurt, după un armistitiu de 30 de ore de Paște, pe care fiecare parte acuză cealaltă că l-a încălcat de nenumărate ori. Anunțul vine după ce Trump l-a criticat pe Putin pentru un atac rus mortal asupra Kievului săptămâna trecută, exprimând îngrijorarea că Putin "doar îl duce cu vorba". Washingtonul amenință că va renunța la eforturile de pace dacă nu se înregistrează progrese.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Kievul ar fi gata să poarte discuții cu Moscova odată ce un acord de încetare a focului va opri luptele. Ministrul Sîbiha a reamintit că Kievul propune constant un armistițiu de cel puțin 30 de zile. Rusia dorește o soluționare completă, fără o pauză temporară.
„Partea rusă își declară disponibilitatea pentru discuții de pace fără condiții prealabile”, se spune în comunicatul Kremlinului. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, afirmase că inițiativa discuțiilor directe trebuie să vină din partea Ucrainei, din cauza unei „interdicții legale” din partea sa de a negocia cu Putin. El se referea la un decret din 2022 al lui Zelenski după ce Rusia a revendicat regiuni ucrainene în mod ilegal.
Ucraina acuză Rusia că intenționează să câștige timp pentru a prinde mai mult teritoriu; solicită presiune internațională pentru a determina Moscova să înceteze luptele. Rusia,inverseaza la rândul său acuzațiile, susținând că Ucraina nu dorește să facă concesii și că solicită un armistițiu doar în condițiile sale. Duminică, Trump a îndemnat Rusia să oprească atacurile și a sugerat că Zelenski ar putea renunța la Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Zelenski a declarat recent că acest lucru ar încălca Constituția Ucrainei, însă Kievul nu a comentat afirmațiile lui Trump despre Crimeea.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a fost întrebată despre întâlnirea dintre Trump și Zelenski, iar ea a precizat că "Trump este dezamăgit de liderii ambelor țări", potrivit Ukrainskaia Pravda. Ea a adăugat că președintele american dorește încetarea permanentă a focului și a menționat propunerea de armistitiu a lui Putin. "Trump rămâne optimist" cu privire la posibilitatea încheierii unui acord, dar "păstrează o abordare realistă: ambii lideri trebuie să negocieze pentru a găsi o ieșire din acest conflict”, a spus ea.









































































