Putin alocă un buget colosal împotriva Ucrainei. Cât ar putea dura războiul?
Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat legea privind bugetul federal pentru 2024-2026, care prevede cheltuieli record pentru continuarea războiului din Ucraina.
Președintele rus, Vladimir Putin, într-un discurs din 28 noiembrie, a reafirmat conceptul așa-numitei „identități rusești", care ar fi alcătuită din două părți: „națiunea rusă", despre care se spune că include ruși, ucraineni și belaruși, este centrul identității rusești; și „lumea rusă" mai largă, care include alte grupuri etnice non-slave din estul Rusiei, atât în Rusia modernă, cât și în fostele teritorii ale Uniunii Sovietice.
În plus, Putin a semnat o legislație care mărește semnificativ cheltuielile Rusiei în 2024, inclusiv cheltuielile record pentru complexul militar și complexul industrial de apărare.
Bugetul federal pentru 2024 prevede cheltuieli publice de 36.660 de miliarde de ruble (412,5 miliarde de dolari) și un deficit bugetar de 1.600 de miliarde de ruble (9,25 miliarde de dolari)
Aproximativ o treime sau mai mult din bugetul federal este destinată cheltuielilor pentru apărare, un nivel record al acestor cheltuieli.
Cu toate acestea, potrivit analiștilor, bugetul federal nu acoperă toate cheltuielile de apărare ale Rusiei, deoarece Kremlinul se bazează pe bugetele regionale și pe structurile de afaceri private pentru a crește finanțarea pentru efortul militar în curs de desfășurare.
Un război lung
Proiectele de buget pentru 2025 și 2026 prevăd aproximativ aceleași cheltuieli mari ca și bugetul pentru 2024, 34.380 de miliarde de ruble (387,9 miliarde de dolari) și, respectiv, 35.590 de miliarde de ruble (400,4 miliarde de dolari), ceea ce indică faptul că Kremlinul intenționează să aloce o parte semnificativă din cheltuielile sale pentru a sprijini războiul prelungit din Ucraina până după 2026.
Raportul Institutului pentru Studiul Războiului notează că Ministerul de Finanțe al Rusiei ar fi alocat 6,41 trilioane de ruble (72,1 miliarde de dolari) pentru apărare în 2023, deși cifra este probabil mai mare, având în vedere că o mare parte din bugetul rusesc este încă clasificat, potrivit Pravda.ua, citată de Newsweek.
Dictatură și război până în 2030?
Liderul de la Kremlin și-a exprimat dorința de a candida din nou pentru funcția de președinte în 2024.
„Decizia a fost luată - el va candida", a declarat una dintre sursele bine informate de la Kremlin.
Dacă va fi reales, ceea ce este foarte probabil, Putin ar putea avea încă un mandat de șase ani, ceea ce l-ar menține la putere până în 2030, la 30 de ani de când a fost ales pentru prima dată președinte.
În 2021, Rusia a adoptat o lege care i-ar permite lui Putin să își păstreze funcția până în 2036. Nimic nu îl împiedică neapărat să revizuiască în continuare legea pentru a permite mai multe mandate.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”