10:39:57 16.01.2025
Stiri

Putin ABANDONAT de aliați. China, Turcia, Emiratele Arabe Unite și India încep să aplice sancțiunile secundare ale SUA contra Kremlinului

Actualitate 07.04.2024 11:59 Vizualizări1731 Autor: Ziarul National
Putin ABANDONAT de aliați.  China, Turcia, Emiratele Arabe Unite și India încep să aplice sancțiunile secundare ale SUA contra Kremlinului

Declanșarea războiului Rusiei din Ucraina în februarie 2022 a produs o reacție în lanț din partea țărilor occidentale care au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei.

Acum, Putin este abandonat de aliații săi, precum China, Turcia, Emiratele Arabe Unite și India, care încep să aplice sancțiunile secundare ale Statelor Unite contra Kremlinului. Măsura Washingtonului este una menită să îngroape economia Rusiei și s-o determine să renunțe la agresiunea din Ucraina.

O serie de bănci mari din China au încetat să accepte plăți de la instituțiile financiare ruse sancționate, iar băncile din Armenia și Kârgâzstan nu mai acceptă carduri care folosesc sistemul de plată rusesc Mir, alternativa Moscovei la Visa și Mastercard, după ce au suspendat operațiunile în țară, din cauza războiul din Ucraina, potrivit Newsweek.

India, cândva un cumpărător de top de petrol rusesc, se spune că a încetat să plătească pentru țițeiul rusesc premium. Între timp, companiile petroliere ruse se confruntă cu întârzieri de până la câteva luni pentru a fi plătite pentru țiței și combustibil, deoarece băncile din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU) se tem de represalii din partea Statelor Unite, a informat agenția de știri Reuters.

Aceste națiuni și-au menținut legăturile cu Rusia pe tot parcursul războiului, iar Moscova a apelat din ce în ce mai mult la ele pentru a ajuta țara să evite sancțiunile existente, potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA.

În decembrie, președintele Joe Biden a emis un ordin executiv care permit SUA să sancționeze direct băncile străine care facilitează tranzacții semnificative pentru Rusia. Washingtonul a amenințat că va bloca astfel de bănci care desfășoară afaceri cu firme care sprijină industria de apărare a Rusiei din sistemul său financiar.

„Ne aşteptăm ca instituţiile financiare să depună toate eforturile pentru a se asigura că nu sunt, în mod intenţionat sau involuntar, facilitatori ai eludării şi evaziunii”, a declarat atunci secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.

„Nu vom ezita să folosim noile instrumente oferite de această autoritate pentru a lua măsuri decisive și chirurgicale împotriva instituțiilor financiare care facilitează aprovizionarea mașinii de război a Rusiei”.

SUA au extins treptat sancțiunile pe care le-au impus Rusiei în timpul războiului lui Putin din Ucraina, pe care l-a lansat în februarie 2022. Economia Rusiei a fost lovită după ce rezervele valutare au fost înghețate și Moscova a fost izolată de SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), sistemul de tranzacții internaționale bancare.

Biden a anunțat, de asemenea, o interdicție a importurilor de petrol rusesc în martie 2022, declarând că mișcarea va viza „artera principală” a economiei ruse, în timp ce G7, UE și Australia au impus un plafon de preț care interzice firmelor să asigure, să finanțeze și să expedieze petrol rusesc pe mare, la valori peste 60 de dolari pe baril.

Reuters, citând opt surse bancare și comerciale, a declarat că o serie de bănci din China, Emiratele Arabe Unite și Turcia au devenit din ce în ce mai precaute față de presiunile din partea Washingtonului. O sursă a spus că ordinul executiv al lui Biden din decembrie a făcut băncile și companiile să realizeze că „amenințarea sancțiunilor secundare ale SUA este reală”.

Două surse au spus că, în Emiratele Arabe Unite, First Abu Dhabi Bank și Dubai Islamic Bank au suspendat o serie de conturi legate de comerțul cu mărfuri rusești. Patru surse au declarat agenției de presă că banca Mashreq din Emiratele Arabe Unite, Ziraat și Vakifbank din Turcia și băncile chineze ICBC și Bank of China încă procesează plăți, dar că există întârzieri majore.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut plățile întârziate, spunând reporterilor în timpul unui recent briefing de presă că „presiune fără precedent din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene asupra Republicii Populare Chineze continuă”.

„Acest lucru, desigur, creează anumite probleme, dar nu poate deveni un obstacol în calea dezvoltării în continuare a relațiilor noastre comerciale și economice (cu China)”, a spus Peskov.

Wilson Center, un think tank din SUA, a declarat într-o analiză în februarie că „presiunea din partea sancțiunilor este în creștere și are un impact asupra economiei ruse”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md