Puteți conduce dimineața după ce ați băut seara? Și cât timp rămâne alcoolul în organism?
Puteți conduce dimineața după ce ați băut seara? Cât timp rămâne alcoolul în organism? Alcoolul creează un sentiment de falsă încredere care poate duce la un comportament riscant la volan. Iată tot ce trebuie să știi despre pericolele condusului în stare de ebrietate. Pentru că dimineața, după ce ați băut seara și noaptea, este posibil să aveți încă această stare.
Conducerea sub influența alcoolului este ceva ce nu trebuie făcut niciodată, sub nicio circumstanță. Acest lucru se datorează faptului că băutura vă poate modifica raționamentul în timp ce conduceți – și, deși vă puteți simți treaz, de multe ori nu este așa.
Când cineva conduce în stare de ebrietate , timpul de reacție este mult mai lent, iar capacitatea sa de a aprecia viteza este afectată semnificativ, ceea ce poate crește riscul unui accident de mașină.
De asemenea, creează o încredere falsă care poate duce la un comportament de asumare a riscurilor și poate pune viața ta și a celorlalți în pericol.
Dacă se constată că ați depășit limita de consum în stare de ebrietate, vă puteți alege cu cazier penal, o pedeapsă maximă de șase luni de închisoare, o amendă nelimitată și o interdicție automată de a conduce cel puțin un an.
De la limite până la durată, iată tot ce trebuie să știți despre consumul de alcool și conducerea vehiculelor.
În medie, alcoolul părăsește organismul cu o rată de aproximativ o unitate pe oră, dar aceasta variază de la persoană la persoană. Aceasta depinde de mărimea, sexul, cantitatea de alimente consumate, metabolismul și starea ficatului, a subliniat organizația de caritate.
Nu există nici un test care să îți spună cât de repede sau încet poate corpul tău să proceseze alcoolul, așa că ești sfătuit să eviți în totalitate să conduci în stare de ebrietate.
O concepție greșită obișnuită este că nivelul de alcool scade pe măsură ce dormi, dar de fapt somnul nu accelerează rata cu care alcoolul părăsește fluxul sanguin.
Cercetătorii de la Institute of Advance Motoring au spus că oamenii nu înțeleg că doar pentru că au dormit, nu înseamnă că alcoolul nu îi mai afectează.
„Mulți șoferi care nu s-ar gândi să conducă după o noapte în cârciumă nu reușesc să recunoască influența alcoolului asupra corpului lor a doua zi sau pur și simplu aleg să ignore efectele acesteia”, au precizat aceștia.
În timp ce atât cafeaua, cât și apa vă pot ajuta să vă simțiți mai bine în timpul mahmurelii, ele nu vor accelera viteza cu care alcoolul părăsește corpul.
Drinkaware explică că „singura modalitate de a elimina alcoolul din organism este să lași timpul să treacă”.
Organizația de caritate continuă să spună: „A avea o ceașcă de cafea sau un duș rece nu va face nimic pentru a scăpa de alcool. S-ar putea să vă simțiți ușor diferit, dar nu veți fi eliminat în niciun fel alcoolul.”
Numărul de unități din băuturile alcoolice variază în funcție de tăria băuturii. În medie, acestea sunt unitățile din băuturile populare:
- Un pint (568 ml – o halbă) de bere sau cidru slab (3,6%) = 2 unități
- Un pint de bere tare sau cidru (5,2%) = 3 unități
- 175 ml pahar de vin cu tărie medie (12%) = 2,1 unități
- 250 ml pahar de vin de tărie medie (12%) = 3 unități
- 1 măsură de băuturi spirtoase (25 ml) = 1 unitate
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România