Punte spre aderarea la NATO. SUA și Ucraina au semnar un acord de SECURITATE pentru 10 ani. Zelenski: ,,Ucraina şi Statele Unite au semnat cel mai puternic acord de la independenţa statului nostru" Ce prevede documentul
Președinții Statelor Unite și Ucrainei, Joe Biden şi Volodimir Zelenski, au semnat joi, 13 iunie, un acord bilateral de securitate pe 10 ani, menit să consolideze apărarea Ucrainei împotriva invadatorilor ruşi.
Acordul bilateral de securitate semnat cu Statele Unite confirmă fiabilitatea sprijinului Statelor Unite pentru independenţa Ucrainei, a declarat joi preşedintele Volodimir Zelenski, în timpul conferinţei de presă comune cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, pe care a susţinut-o în marja summitului G7 din Italia.
,,Bineînţeles, vreau să mulţumesc fiecărui soldat ucrainean, întregului nostru popor, al cărui curaj a făcut posibil acest nivel de alianţă între Ucraina şi Statele Unite. Sunt mândru de poporul nostru şi de ceea ce poate face Ucraina. Şi sunt foarte recunoscător tuturor americanilor, tuturor celor din America care întăresc leadershipul american", a spus Zelenski, citat într-un comunicat al Kievului, transmite news.ro.
El a subliniat că acordul conţine clauze privind responsabilitatea echitabilă a Rusiei pentru acest război şi poziţii importante privind armele pentru apărarea ucraineană. În special, există clauze specifice privind sistemul Patriot, furnizarea de escadrile de luptători şi de arme necesare Ucrainei, a precizat Volodimir Zelenski.
,,Filozofia acordului de securitate dintre Ucraina şi Statele Unite este, de fapt, filozofia NATO şi de aceea problematica Alianţei este abordată în tot textul. America susţine viitoarea aderare a Ucrainei la NATO şi recunoaşte că acordul nostru de securitate este o punte către aderarea Ucrainei la NATO", a declarat Volodimir Zelenski.
La rândul său, preşedintele Joe Biden a menţionat că scopul acestui acord este de a consolida apărarea Ucrainei şi capacitatea sa de a descuraja agresorul. Potrivit acestuia, Statele Unite vor furniza Ucrainei arme şi muniţii şi vor extinde schimbul de informaţii. Interacţiunea dintre forţele armate ale Ucrainei şi cele ale Statelor Unite va fi consolidată în conformitate cu standardele NATO şi se vor face investiţii în baza militaro-industrială pentru a se asigura că Ucraina îşi poate produce propriile arme.
,,Acordul bilateral de securitate subliniază dorinţa comună pentru o pace justă, bazată pe Carta ONU, pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale. O pace cu un sprijin fundamental larg în lume. Şi o pace în care Rusia să fie trasă la răspundere pentru daunele provocate în acest război. Vedem un sprijin puternic pentru această viziune la Summitul istoric al păcii din Elveţia, unde Statele Unite vor fi reprezentate de vicepreşedintele Kamala Harris", a declarat Biden.
Preşedintele american a subliniat că Ucraina va avea tot ceea ce are nevoie pentru a se apăra şi că va primi această asistenţă într-un ritm rapid.
La rândul său, şeful statului ucrainean a remarcat rolul de lider al preşedintelui SUA în decizia G7 privind un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina. ,,Activele suspendate ale Rusiei ar trebui să fie folosite pentru a proteja vieţile ucrainenilor de teroarea rusă şi pentru a compensa daunele cauzate Ucrainei de către agresor. Acest lucru este echitabil şi absolut corect", a subliniat Volodimir Zelenski.
CE PREVEDE ACORDUL
Articolul II: Cooperarea în materie de apărare şi securitate
Politica părţilor este de a colabora pentru a contribui la descurajarea şi contracararea oricărei agresiuni viitoare împotriva integrităţii teritoriale a oricăreia dintre părţi. Angajamentele de securitate cuprinse în prezentul acord sunt menite să sprijine eforturile Ucrainei de a câştiga războiul actual şi de a descuraja viitoarele agresiuni militare ruseşti. Politica Statelor Unite este de a sprijini Ucraina în menţinerea unei poziţii credibile de apărare şi descurajare.
Orice viitoare agresiune sau ameninţare de agresiune împotriva suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a uneia dintre părţi va fi o chestiune de mare îngrijorare pentru cealaltă parte.
În cazul unui viitor atac armat sau al unei ameninţări cu un atac armat împotriva Ucrainei, părţile, la cererea oricăreia dintre ele şi în conformitate cu legislaţia lor respectivă, se întâlnesc imediat, dacă este posibil în termen de 24 de ore, la cel mai înalt nivel, pentru a determina măsurile ulterioare adecvate şi nevoile suplimentare de apărare. Părţile pot decide, de comun acord, să elaboreze şi să pună în aplicare măsuri suplimentare adecvate de apărare şi descurajare, în special în domeniile economic, militar şi/sau politic. Astfel de măsuri pot include impunerea de costuri economice şi de altă natură asupra statului agresor prin măsuri care pot include, printre altele, potenţiale sancţiuni sau controale la export. Părţile sunt pregătite să facă imediat schimb de informaţii şi de date disponibile şi relevante ca răspuns la un astfel de eveniment, precum şi să se consulte cu semnatarii Declaraţiei comune din 2023 cu privire la măsuri de răspuns comune suplimentare.
Pentru a consolida în continuare securitatea părţilor şi stabilitatea în Europa, precum şi pentru a descuraja ameninţările la adresa acestora, părţile convin:
1. Să continue să pună în aplicare acordurile şi aranjamentele de securitate existente, în special cele legate de cercetare şi dezvoltare, cooperare ştiinţifică şi tehnică, protecţia informaţiilor clasificate în domeniul apărării şi monitorizarea utilizării finale.
2. Să organizeze reuniuni periodice pentru a spori gradul de conştientizare reciprocă a ameninţărilor emergente, pentru a depune eforturi în vederea consolidării integrării sistemelor de apărare şi a capacităţilor de descurajare în toate domeniile, precum şi pentru a promova o mai mare interoperabilitate între Ucraina şi NATO.
3. Să consolideze în continuare cooperarea în domeniul apărării şi securităţii ca mijloc de construire a unor viitoare forţe armate ale Ucrainei care să menţină o poziţie de apărare robustă, care poate include:
programe de instruire şi de educaţie militară;
furnizarea de bunuri şi servicii legate de apărare;
manevre şi exerciţii militare comune;
planificarea comună continuă pentru a aborda ameninţările la adresa părţilor, inclusiv orientări, reguli de angajare relevante şi comandă şi control, după caz;
cooperarea în vederea promovării securităţii cibernetice şi a protecţiei infrastructurilor critice;
cooperarea în vederea dezvoltării capacităţii Ucrainei de a contracara propaganda şi dezinformarea rusească şi orice altă propagandă şi dezinformare;
cooperarea în vederea promovării păcii şi securităţii regionale în Marea Neagră;
cooperarea pentru a sprijini îndepărtarea muniţiilor neexplodate şi deminarea;
alte tipuri de cooperare care pot fi convenite de comun acord de către părţi.
(...)
5. Părţile convin să faciliteze schimbul adecvat de informaţii şi să aprofundeze cooperarea între serviciile lor de informaţii, a căror amploare şi modalitate vor fi stabilite de agenţiile lor de informaţii şi de securitate respective. Statele Unite intenţionează să ofere asistenţă pentru consolidarea capacităţii serviciilor de informaţii ale Ucrainei, în special în domeniul contrainformaţiilor.
(...)
Politica Statelor Unite este de a sprijini furnizarea unui nivel susţinut de asistenţă în materie de securitate pentru Ucraina în sprijinul obiectivelor stabilite în prezentul acord bilateral de securitate şi în acordurile de punere în aplicare aferente. În acest scop, Statele Unite intenţionează să solicite fonduri din partea Congresului SUA pentru a sprijini în mod durabil capacităţile solide de apărare şi descurajare ale Ucrainei în timp de război şi de pace.
Cele două părţi vor coopera pentru a sprijini reformele instituţiilor democratice, economice, de apărare şi de securitate ale Ucrainei, în conformitate cu obiectivele sale de aderare la UE, cu priorităţile adaptate ale programului naţional anual al NATO şi cu angajamentele şi aranjamentele din cadrul acordurilor şi înţelegerilor sale cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
În consecinţă, printre alte reforme, Ucraina ar trebui să depună eforturi pentru a:
să consolideze reforma sectorului justiţiei ucrainene pentru a promova independenţa şi integritatea sistemului judiciar;
să pună în aplicare măsuri decisive de combatere a corupţiei, inclusiv prin consolidarea tuturor instituţiilor anticorupţie de stat independente, cum ar fi Parchetul specializat în combaterea corupţiei şi Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei;
să reformeze agenţiile de aplicare a legii, de securitate, fiscale şi vamale pentru a aborda problemele de jurisdicţie, precum şi pentru a creşte transparenţa şi responsabilitatea şi a consolida statul de drept; (...)
să adopte standardele NATO privind transparenţa, responsabilitatea şi concurenţa în gestionarea şi supravegherea politicilor şi practicilor în materie de securitate şi achiziţii publice;
să transforme sistemele de planificare a apărării şi de gestionare a resurselor pentru a creşte transparenţa, a îmbunătăţi eficienţa şi a spori interoperabilitatea cu NATO;
să reorganizeze structurile de comandă şi control în conformitate cu principiile NATO pentru a spori interoperabilitatea şi a asigura o supraveghere civilă eficientă;
să modernizeze sistemele de gestionare a resurselor umane în sectorul apărării şi în învăţământul militar pentru a le alinia la principiile şi standardele NATO.
Aliaţii îşi reafirmă sprijinul pentru dreptul Ucrainei de a-şi alege propriile acorduri de securitate. Statele Unite reafirmă faptul că viitorul Ucrainei se află în NATO.
Mai multe detalii AICI.
VIDEO // Șoferi din R. Moldova, mințiți și implicați fără știrea lor în transportarea ilegală a refugiaților din Siria, Afganistan, Irak, Bangladesh sau India în state din UE: Trei dintre organizatorii schemei, reținuți în R. Moldova
Topirea gheții din Antarctica ar putea provoca erupția a peste 100 de vulcani ascunși sub calota glaciară
EXEMPLU // Acces gratuit pentru public la Muzeul Național de Artă al României, de Ziua Culturii Naționale, sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului