Punct FINAL pentru revolta din Armenia. Liderul Opoziției, ales prim-ministru
Liderul opoziţiei Nikol Pashinyan a fost ales marţi premier de către parlamentul Armeniei, fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, care se confruntă de trei săptămâni cu proteste antiguvernamentale desfăşurate în mod paşnic, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Pashinyan - singurul candidat propus, deputat al opoziţiei şi fost jurnalist - a primit 59 de voturi, în condiţiile în care avea nevoie de cel puţin 53 pentru a fi ales.
Acesta este al doilea vot în parlamentul armean în opt zile cu privire la candidatura lui Nikol Pashinyan (42 de ani), care a suferit un eşec la 1 mai, adversarii săi din Partidul Republican aflat la putere, care dispune de 58 de locuri din totalul de 105 ale parlamentului, votând în bloc împotriva sa.
Alegerea lui Nikol Pashinyan constituie punctul culminant al mişcării paşnice de protest care a scos în stradă zeci de mii de armeni din 13 aprilie împotriva fostului preşedinte Serzh Sargsyan (2008-2018), devenit pentru câteva zile premier şi forţat să demisioneze, şi a Partidului Republican al acestuia, acuzaţi că nu au luptat eficient împotriva sărăciei şi corupţiei.
Moscova, care are o bază militară în Armenia, a manifestat prudenţă faţă de această schimbare necontrolată a puterii care ar scoate această ţară de pe orbita sa, dar Pashinyan a dat asigurări că nu va rupe legăturile cu Kremlinul, potrivit Reuters.
Alegerea lui Nikol Pashinyan, care a stat o perioadă în închisoare pentru încălcarea ordinii publice, marchează o ruptură faţă de cei aflaţi la conducerea Armeniei - o ţară cu aproximativ trei milioane de locuitori, situată între Iran şi Turcia - de la sfârşitul anilor 1990.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni