PUN acuză Ambasada Rusiei de amestec în treburile interne ale R. Moldova: „Memorialul eroilor sovietici face parte dintr-o istorie contrafăcută a poporului român, impusă în perioada regimului totalitar sovietic”
Ambasada Federației Ruse în R. Moldova s-a pronunțat, în nenumărate rânduri, „inoportun și tendențios” asupra istoriei noastre, în mod special asupra aspectelor legate de tratarea anului 1812, Unirii Basarabiei cu România, anului 1940, deportările și foametea, pe care le prezintă din punctul de vedere al istoriografiei ruse.
Într-un răspuns la comunicatul de presă al misiunii diplomatice ruse de la Chișinău, făcut public pe 5 mai, în care ambasada rusă a pomenit despre „fascism” în contextul nemulțumirii exprimate de deputatul Octavian Țîcu vizavi de reparațiile de milioane din fiecare an de la Complexul memorial „Eternitate”, Partidul Unității Naționale (PUN) reiterează faptul că acest monument al eroilor sovietici face parte dintr-o „istorie contrafăcută” a poporului român, impusă în perioada regimului totalitar sovietic.
PUN pledează pentru abordarea europeană de reconciliere istorică în privința zilei de 9 mai, în care fiecare naționalitate căzută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial să aibă parte de un tratament egal al memoriei și al monumentelor.
„Amintim diplomației ruse că istoria R. Moldova face parte din istoria românilor, fapt consemnat prin programa școlară, cea universitară și prin discursul istoriografic oficial al Academiei de Științe din Moldova. Prin atacul asupra liderului PUN, deputatul Octavian Țîcu, Ambasada Federației Ruse reiterează incapacitatea de respect față de istoria românilor și față de discursul istoric și istoriografic oficial al R. Moldova în privința celui de-al Doilea Război Mondial și zilei de 9 mai.
PUN reiterează faptul că monumentul eroilor sovietici face parte dintr-o istorie contrafăcută a poporului român, impusă în perioada regimului totalitar sovietic, iar în privința zilei de 9 mai pledăm pentru abordarea europeană de reconciliere istorică, în care fiecare naționalitate căzută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial să aibă parte de un tratament egal al memoriei și al monumentelor”, cităm din declarația PUN.
CITIȚI și VIDEO // Dodon ar TRIȘA în privința lipsei banilor pentru ANTICIPATE. „Dacă nu sunt bani, atunci de ce să investești în repararea monumentelor SOVIETICE? E un monument care nu reprezintă esența istoriei noastre”
De asemenea, PUN consideră etichetările Ambasadei Federației Ruse față de liderul PUN Octavian Țîcu drept „atac asupra democrației, pluralismului și opiniei liber exprimate, o intervenție în treburile interne ale unui stat independent și suveran, liber pe deplin să decidă asupra adevărului istoric și viitorului său european”.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei