Puieții de PRUNI crescuți în R. Moldova, undă verde pentru exportul pe pața UE. ANSA: „O reușită importantă, care va oferi noi oportunități pentru producătorii autohtoni”
Puieții de pruni în vârstă de până la doi ani, crescuți în R. Moldova, pot fi exportați pe piața Uniunii Europene.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că joi, 30 mai, a fost publicat un regulament al Comisiei Europene cu privire la anumite plante destinate plantării din specia Prunus L., originare din R. Moldova.
Astfel, potrivit documentului, agenții economici din R. Moldova pot exporta în UE următoarele specii de puieți: Prunus armeniaca, Prunus avium, Prunus canescens, Prunus cerasifera, Prunus cerasus, Prunus davidiana, Prunus domestica, Prunus dulcis, Prunus fontanesiana, Prunus persica, Prunus salicina și Prunus tomentosa.
CITIȚI și R. Moldova, cel mai mare exportator de prune în UE: Ce cantitate și la ce preț am vândut aceste fructe în anul trecut
Puieții trebuie să fie cu rădăcini goale, fără frunze și hibrizi între speciile menționate, cu un diametru maxim de 17 mm la baza tulpinii.
„Obținerea dreptului de a exporta material săditor din genul Prunus L. în Uniunea Europeană constituie o reușită importantă pentru Republica Moldova, care va oferi noi oportunități pentru producătorii autohtoni”, notează ANSA, care îndeamnă persoanele interesate să stabilească relații comerciale cu parteneri din UE pentru a putea livra puieții respectivi pe piața comunitară.
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pus la RESPECT de vicepreședintele Parlamentului R. Moldova: „Ce se întâmplă acum pe malul stâng al Nistrului e o ilustrație perfectă a ce înseamnă ruskii mir – întuneric, frig și disperare”