PUFUȘOR PE BOTIȘOR // Greceanîi, BEM?
COMPLICITATE // Mai multe probe demonstrează că ZinaideiGreceanîi nu-i este străină situația în care a ajuns astăzi Banca de Economii
Acum câteva luni, în timp ce liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, promitea dezvăluiri incendiare despre cei care au pus pe brânci Banca de Economii (BEM), colega acestuia de echipă, Zinaida Greceanîi, tăcea chitic.
Sunt mai multe probe care demonstrează că familia și apropiații acesteia au fost implicați în falimentul acestei instituții bancare. După raportul „Kroll” care menționează o firmă controlată de soțul Zinaidei Greceanîi printre cele cu credite neperformante la BEM, recent au apărut informații care demonstrează că și alte persoane apropiate fostului prim-ministru al R. Moldova și-au făcut averi pe seama Băncii de Economii.
Creditul lui Alexei Greceanîi
Candidatul la funcția de primar al mun. Chișinău care ne promite astăzi să facă „ordine în capitală”, în urmă cu doi ani se ciocnise de problema de a face ordine mai întâi în afacerile familiei sale.
În anul 2008, pe când Zinaida Greceanîi era încă ministru al Finanțelor, instituție responsabilă de pachetul de acțiuni ale statului la Banca de Economii, Fabrica de Vin din Cojușna, în consiliul de directori al căreia se afla soțul Zinaidei Greceanîi, Alexei Greceanîi, a luat un credit de la BEM în valoare de 1,63 de milioane de euro și 500 de mii de dolari.
În 2010, fabrica a intrat în faliment. Iar un an mai târziu, în 2011, o companie privată, „Alsvit-print”, a răscumpărat bunurile fabricii, gajate la bancă, cu un alt credit, contractat de firmă de la BEM, în valoare de 40 de milioane de lei. Firma „Alsvit-print” oficial era fondată de o companie off-shore, „Handows Trading”. Există însă documente oficiale care demonstrează că beneficiar al acestei companii străine este Alexei Greceanîi.
Apartamente pentru copii
Întâmplător sau nu, dar exact în anul în care firma controlată de Alexei Greceanîi se împrumuta de la bancă, fiica și fiul fostului prim-ministru se aleseseră cu două apartamente spațioase în niște blocuri noi construite în sectorul Râșcani al capitalei, la distanța de un cartier de vila în care locuiesc soții Zinaida și Alexei Greceanîi. Apartamente similare se vând astăzi în aceste blocuri la prețul de 78 de mii de euro fiecare.
În momentul în care a ajuns în proprietatea apartamentului,OxanaGreceanîi, fiica mai mică a actualului candidat la funcția de primar al capitalei, avea doar două luni de când fusese angajată la muncă. Proaspătă absolventă a Facultății de Relații Internaționale, la Moscova, OxanaGreceanîi a fost atunci angajată în calitate de consilier al ministrului de atunci al Economiei, Valeriu Lazăr.
Off-shore-ul salvator
În primăvara anului 2013, când scandalul creditelor neperformante de la Banca de Economii a început să ia amploare, o companie off-shoredin Marea Britanie a cumpărat de la BEM creditele neperformante ale firmei lui Greceanîi, de rând cu alte datorii greu de recuperat ale unor firme ale căror proprietari bat astăzi drumul spre Centrul Național Anticorupție, fiind anchetați în cadrul dosarului BEM (Valentin Bodișteanu, Ivan Tomailî).
Este vorba despre firma „Roseau Aliance”, despre care experții „Kroll”-ului susțin că ar avea legături cu omul de afaceri IlanShor. Aceeași firmă a cumpărat în 2011 și un credit neperformant al lui Iurie Roșca (pentru care acesta a gajat Cartelul Țărănesc din Chișinău – n.r.) de la „Investprivatbank”, instituție care, în iunie 2009, a rămas fără licență urmare a unei decizii adoptate de premierul de atunci Zinaida Greceanîi și guvernatorul Băncii Naționale, Leonid Talmaci. Activele și datoriile băncii falimentate au fost preluate de Banca de Economii. Experții spun că această decizie a Guvernului a fost prima lovitură puternică în „fundamentul” BEM.
Caracatița de la BEM
Recent, în cadrul unei conferințe de presă, activistul Igor Căldare a prezentat mai multe probe legate de implicarea Zinaidei Greceanîi și a apropiaților acesteia în jaful de la Banca de Economii. Potrivit lui, Zinaida Greceanîi ar avea un nepot care lucrează procuror în Procuratura Anticorupție, Vasile Moroșan. Acesta este căsătorit cu fiica unei alte persoane vizate de anchetele în dosarul BEM, Ion Lambantu.
În perioada 2010-2013, două companii legate de numele lui Lambantu au împrumutat de la BEM 2,9 milioane de euro. Este vorba despre firmele „Alexus Plus” și „Proacvacom”. Oficial, companiile au alți fondatori care încă acum un an au ieșit într-o conferință de presă și au povestit cum au fost șantajați și amenințați de Ion Lambantu ca să contracteze creditele de la BEM.
Toți banii împrumutați de aceste firme au ajuns în firme off-shore. Iar pe 30 iulie 2012, Ion Lambantu a fost reținut de ofițerii CNA pentru că a prejudiciat Banca de Economii, fiind ulterior eliberat.
„Specialistul” în gajuri
Numele lui Ion Lambantu figurează și în alte scandaluri. Astfel, tot despre el s-a vorbit și în cazul înstrăinării cafenelei „Guguță” din parcul central al capitalei, cea care astăzi este deținută de compania „Finpar Invest”. O firmă în care Lambantu figura în calitate de director a procuratcu 2,5 milioane de lei cafeneaua de la proprietarul care o obținuse de la primărie și îndată a gajat-o la o bancă contra a 1,2 milioane de euro, iarmai târziu a revândut-o actualilor proprietari.
Tot numele lui Lambantu a răsunat și în scandalul unei grădinițe din sectorul Râșcani al capitalei care a fost gajată la BEM de „Alexus Plus”, iar acum un an risca să fie evacuată, pentru că Banca își revendica gajul.
Au luat apă în gură
Ziarul NAȚIONAL a încercat să ia legătura cu Vasile Moroșan pentru a afla dacă este adevărat că s-ar afla în relații de rudenie cu Zinaida Greceanîi. Telefonul mobil al acestuia este închis, iar la birou nu a fost de găsit. I-am lăsat colegului de birou al procurorului numărul de telefon al redacției pentru a ne contacta, dar până la închiderea ediției nu ne-a telefonat.
Nici Zinaida Greceanîi nu a răspuns la telefon. Deputatul socialist Ion Ceban, responsabil de comunicarea cu presa în această campanie electorală, a calificat toate informațiile apărute în presă care o vizează pe Zinaida Greceanîi drept încercări ale unor „trubaduri” de a distrage atenția de la adevărate probleme din societate.
Ion Ceban nu a putut să ne spună clar dacă sunt sau nu rude Vasile Moroșan și Zinaida Greceanîi. În schimb, acesta ne-a asigurat că Alexei Greceanîi nu are nicio treabă cu creditele neperformante de la Banca de Economii, pentru că el s-a concediat de la Fabrica de vin din Cojușna înainte ca aceste credite să fi fost contractate.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană