Publicația „New York Globe” atenționează că Veaceslav Platon ar putea fi ELIBERAT, iar asta ar duce chiar la STOPAREA finanțării externe către R. Moldova
O eventuală eliberare din pușcărie a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon ar reprezenta un risc major pentru finanțarea de mai departe a R. Moldova de către partenerii occidentali. Publicația americană „New York Globe” a publicat un articol amplu despre Platon și tentativele acestuia de a scăpa de dosare și a ieși la libertate, tentative care par să fie susținute de actuala guvernare, în frunte cu Igor Dodon. „New York Globe” amintește că Platon a fost condamnat în două dosare și este considerat unul din atizanii laundromatului rusesc și al jafului bancar din 2014.
Pe lângă renumitul jaf bancar care a făcut celebră R. Moldova pe plan internațional, care a culminat în 2014 și s-a soldat cu practic dispariția a un miliard de dolari, ceea ce însemna cam a opta parte din PIB-ul țării în acel moment, un alt scandal, de această dată internațional, dar care a prins în centru și Moldova este așa-numita „spălătorie rusească”, sau „laundromat”, o operațiune de proporții de legalizare a banilor murdari ai mafiei și diferitor cercuri de interese și influență ruse.
O parte din acești bani au fost „spălați” prin intermediul instituțiilor moldovenești, mai exact, fiind folosind sistemul bancar și judecătoresc din această țară. Suma vehiculată ce a fi trecut prin această operațiune în Moldova pornește de la aproximativ 22 de miliarde de dolari, până la peste 70, potrivit diferitor surse. Iar „creierul” operațiunii, cel puțin pentru Moldova, a fost controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Este cunoscut faptul că în spatele acestei operațiuni a stat FSB-ul rusesc. Platon a transferat o parte din bani pentru operațiunile FSB din afara Rusiei. În particular în Ucraina. Platon, care deține cetățenia a cel puțin trei state, este cunoscut pentru operațiunile sale financiare ilegale nu doar în Moldova, dar în întreaga regiune, fiind supranumit „raiderul Nr1 al spațiului CSI”, scrie publicația.
„Moldova fiind o țară mică și săracă, lucrurile se schimbă foarte des. Mai ales atunci când se schimbă guvernările, ceea ce s-a întâmplat în iunie 2019. Partidul Democrat (PD) care fusese la guvernare din 2016 a fost debarcat, puterea reală revenind Partidului Socialiștilor (o formațiune neo-comunistă care sprijină deschis expansiunea lui Putin în spațiul CSI), de stânga, condus de facto de actualul președinte al țării Igor Dodon”, se arată în materialul respectiv.
„New York Globe” presupune că Igor Dodon, atât din interese financiare personale, cât și pentru că i s-ar cere de la Moscova, ar sprijini eliberarea lui Platon.
Publicația amintește că Platon a fost deja achitat într-un dosar, care a fost trimis la rejudecare, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără mituirea mai multor judecători. „Pentru asemenea „favoruri”, magistrații de la CA ar fi fost remunerați cu câte 200 de mii de euro fiecare. Cei care au dat verdictul au fost: Ion Pleșca (fost președinte al instanței), Elena Cojocaru și Silvia Gârbu”, se arată în materialul, care face trimitere la o investigație realizată de deschide.md.
În prezent, scrie New York Globe, Platon încearcă să obțină anularea condamnării și în celălalt dosar, iar judecătorii ar urma să primească câte 400 de mii de euro. „Mai exact, cazul său urmează să fie examinat de Colegiul Penal al Curții Supreme de Justiție, format din 8 magistrați: Vladimir Timofti, Nadejda Toma, Anatolii Țurcan, Elena Cobzac, Victor Boico, Iurii Diaconu, Liliana Catan și Ion Guzun, ultimii trei fiind și cei ce au emis decizii favorabile în cauza sa anterioară”, notează aceeași sursă.
Cea mai mare îngrijorare nu este eliberarea lui Platon, dar preluarea de către acesta a controlului a două cele mai mari bănci din sistem – „Moldindconbank” (care a fost implicată în Laundromat) și „Moldova-Agroindbank”, pe care le administra și anterior prin interpuși, dar pachetele acțiuni i-au fost confiscate și vândute unor investitori străini, precizează publicația americană.
„Pachetele respective de acțiuni ar costa aproximativ 200 de milioane de euro. Dacă scenariul va merge, Platon va deține din nou controlul asupra sistemului bancar moldovenesc și va putea relua schemele ilegale, astfel încât R. Moldova va rămâne cea mai săracă țară din Europa, ancorată în spațiul de influență a mafiei și cercurilor politice ruse, instabilă economic și financiar, în care investițiile străine sunt mereu sub riscul de a fi preluate ilegal și abuziv”, scrie „New York Globe”.
În acest context, publicația atenționează statele occidentale și organizațiile internaționale să urmărească atent situația și să suspende sprijinul financiar pentru R. Moldova, dacă Platon va fi eliberat. „Conducerea UE, SUA și FMI ar trebui să monitorizeze îndeaproape situația. Iar dacă temerile sunt confirmate și Platon este eliberat, aceasta va însemna că sistemul judiciar din Moldova este complet corupt. Prin urmare, este necesar să fie suspendată alocarea asistenței financiare anunțate anterior acestei țări”, conchide „New York Globe”.
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”