PSRM trebuie interzis
Semne diacritice
În timp ce deputații se pregătesc de vacanță, pentru membrii Guvernului începe o perioadă de foc: embargourile rusești vin asupra Republicii Moldova unul după altul, pe furiș, ca salvele de rachete de pe teritoriul Rusiei peste hotarul Ucrainei. Firește, embargourile sunt preferabile salvelor de tun sau bombardamentelor sau, Doamne ferește, doborârii avioanelor de pasageri, dar nu depinde de noi, Putin alege personal arma cu care să tragă în „popoarele frățești”. Faptul că nu se trage azi cu rachete de tip „Grad” nu înseamnă că nu se va trage mâine. Năravul din fire nu are lecuire, boala din născare leac nu are, spune un proverb românesc.
Ca și în războiul împotriva Ucrainei, în războiul economic declanșat împotriva Republicii Moldova se folosește tactica escaladării, a amplificării treptate, pas cu pas, a acțiunilor punitive. Se taie din economia noastră felie cu felie, ca dintr-un parmezan sau parizer: s-a pus interdicție asupra vinurilor moldovenești, apoi fructelor, apoi conservelor de legume și fructe, iar acum se pregătește interdicția de acces pentru legumele moldovenești. Lui Putin îi face plăcere probabil să vadă cum se agită „modovănașii” ori de câte ori el oprește transporturile lor, altfel care ar fi rostul acestor interdicții „eșalonate”? Lasă să creadă moldovenii că decizia nu este definitivă, că se mai poate negocia, lasă-i să bată drumul Moscovei, să vină cu temenele, cu plocoane.
Putin se dă de gol, pregătindu-se să interzică accesul pe piața Rusiei a fructelor și legumelor din Ucraina, dacă va descoperi că ucrainenii re-exportă producția din Republica Moldova. Șeful „Rosselhozhadzor”-ului se teme că oamenii de afaceri ucraineni vor fi tentați să cumpere fructele și legumele moldovenești, ale căror prețuri au scăzut dramtic în ultimele zile, pentru a le vinde în Rusia. Nu calitatea, ci originea moldovenească per se îi preocupă pe liderii de la Kemlin.
Vestea bună e că Belarus și Kazahstan nu au acceptat să participe la războiul economic declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei. E și o dezmințire în plus a faptului că Acordul de Asociere cu UE, inclusiv Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător nu poate aduce daune economice cuiva. Și atunci la ce îi folosesc Moscovei embargourile asupra produselor moldovenești, după ce Parlamentul a ratificat acordurile respective? Ce rost li se atribuie, dacă nu mai au efectul de preîntâmpinare a semnării speriosului pentru Rusia Acord de Asociere a R. Moldova cu UE? Să fie la mijloc dulcea patimă a răzbunării? Doar atâta?
Pedepsirea exemplară a unui vasal, ca să le fie de învățătură celorlalți vasali, e un motiv cât se poate de serios pentru Kremlin. Dar nu e principalul. Un kaghebist ca Putin nu se lasă copleșit de emoții. El se poate stăpâni, dacă o cere situația, dar nu cedează ușor. În cazul de față, el mizează în mod evident pe viitoarele alegeri parlamentare, pe venirea unor forțe prorusești la putere în Republica Moldova. De aceea, embargourile de azi sunt doar niște „salve” de început, războiul în toată legea abia urmează și logica sa sugerează că loviturile economice ale Rusiei vor fi tot mai dure și se va ajunge inevitabil la pedepsirea muncitorilor moldoveni care lucrează în Rusia, pentru a-i porni împotriva partidelor proeuropene. În continuare, Autonomia Găgăuză și Transnistria vor fi tratate altfel decât restul teritoriului R. Moldova.
Războiul Rusiei împotriva R. Moldova este diferit doar ca formă de cel împotriva Ucrainei. Ne salvează doar distanța. Ucraina luptă și pentru noi. Nu numai Guvernul, toată clasa politică, toată societatea trebuie să se ridice în apărarea dreptului nostru de a ne decide noi înșine soarta. Am putea prelua de la ucraineni unele metode de rezistență, inclusiv boicotul produselor rusești. Partidele care reprezintă coloana a cincea, care participă de partea Rusie la războiul împotriva Republicii Moldova, inclusiv războiul propagandistic, trebuie tratate ca atare și interzisă participarea lor la alegeri. Căci ar însemna să intre în Parlament pe alte căi decât cele democratice, pe umerii unor oameni batjocoriți și sărăciți în mod premeditat. Mă refer în primul rând la PSRM. Dacă este interzisă prin lege finanțarea externă a partidelor, a concurenților electorali, cu atât mai mult trebuie interzisă și campania bazată pe șantajul economic extern, pe lovituri externe în sprijinul unor anumiți concurenți politici. Legea trebuie ajustată urgent, ca dodonii să nu spună că nu au știut.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”