PSRM pregătește un nou proiect de LEGE privind statutul special al LIMBII RUSE în R. Moldova, deși Curtea Constituțională s-a expus deja pe marginea aceste i chestiuni: „Ei tot sunt plătitori de impozite”
Deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au anunțat astăzi că vor elabora un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova, care urmează să fie prezentat și votat în plenul Parlamentului, deși Curtea Constituțională s-a expus deja pe marginea acestei chestiuni în luna ianuarie curent.
„Vom elabora un nou proiect cu privire la funcționarea limbilor. Vineri va fi o masă rotundă cu participarea reprezentanților mai multor etnii, dar și a experților. Evenimentul va ave loc în cadrul Biroului Relațiilor Interetnice și va fi luată o decizie finală cu ce proiect și în ce formă vom merge în Parlament. Cert este că Parlamentul va aproba un document cu privire la funcționarea limbilor. Acest proiect va prevedea un statut clar pentru limba rusă, pe care o vorbește o bună parte din cetățenii R. Moldova. Ei tot sunt plătitori de impozite”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, în cadrul unei conferințe de presă.
Socialiștii au făcut trimitere și la protestele organizate în unele localități ale R. Moldova, în cadrul cărora unii cetățeni solicită un statut special pentru limba rusă. „Asta demonstrează că cetățenii au nevoie de o astfel de lege”, a precizat Batrîncea.
La rândul său, deputatul Bogdat Țîrdea a spus că, potrivit datelor Google, în prezent, din numărul total de cetățeni ai R. Moldova înregistrați pe Facebook, 47% de internauți folosesc limba rusă, iar 51% – limba română.
„Aceste date demonstrează că numărul celor ce folosesc limba rusă e aproape egal cu numărul celor, care folosesc pe Facebook limba română”, a precizat Țîrdea.
Amintim că Înalta Curte a declarat neconstituțională Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, aprobată în mare grabă de către deputații socialiști, împreună cu cei ai Partidului „Șor” și transfugii din Partidul Democrat.
În decizia Curții Constituționale se arată că „limba maternă a cel puțin 77,86 % din cetățenii R. Moldova este limba română, limba rusă este limba maternă a cel puțin 9,39 % din cetățenii R. Moldova”, iar „tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție”.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei