PSRM este împotriva „autodizolvării” Parlamentului R. Moldova cu 2/3 din voturile deputaților: „Este o încălcare a normei constituționale și va fi tratată corespunzător”
Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) este împotriva „autodizolvării” Parlamentului R. Moldova cu votul a două treimi din deputați, pentru ca să fie provocate alegeri parlamentare anticipate, așa cum propune Partidul Acțione și Solidaritate (PAS).
Liderul fracțiunii PSRM din Parlament, Corneliu Furculiță, susține că formațiunea pe care o reprezentă a pledat mereu pentru dizolvarea acestui Legislativ, pentru ca să fie eliminate „ultimele elemente ale regimului oligarhic”.
„Cu toate acestea, toate procedurile trebuie să fie perfect legale, iar încercările de a trișa norma constituțională, la care încearcă să recurgă președintele țării și deputații ei din PAS, duce doar la discreditarea și mai mare a instituțiilor statului. Noi am propus și discuții cu grupurile parlamentare pentru a identifica o foaie de parcurs pentru provocarea alegerilor anticipate. Din păcate, în loc de consultări pentru a identifica soluții legale, unii încearcă să recurgă la șmecherii”, a menționat socialistul.
În acest sens, Furculiță a descris pașii care urmează a fi întreprinși pentru dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.
„În R. Moldova, dizolvarea Parlamentului este reglementată expres de Constituție și mai exact la art. 85, care prevede două temeiuri exhaustive - imposibilitatea formării Guvernului sau blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni. Totodată, scopul art. 85 din Constituție este unul de stabilitate și nu de a crea premise pentru alegeri anticipate, dizolvarea fiind o sancțiune și nu o alternativă la care se poate parcurge din propria discreție. Astfel, prin dizolvarea Parlamentului și desfășurarea alegerilor, alegătorilor li se oferă posibilitatea de a soluționa pe cale constituțională conflictul dintre autorități. Prin urmare, autodizolvarea Parlamentului este imposibilă, or nu este prevăzută de Legea Supremă”, susține deputatul PSRM.
Acesta s-a referit la sesizarea depusă la Curtea Constituțională de către deputații PAS privind posibilitatea ca Parlamentul să se autodizolve prin votul a 2/3 din deputați.
„Curtea Constituțională interpretează Constituția. Astfel, pentru a fi admisă o sesizare privind interpretarea Constituției, această normă, în mod logic și firesc, urmează să fie inserată în textul Legii Supreme fie expres, fie, cel puțin, ca și concept. Însă, în Constituție, pentru situația de facto creată, nu există astfel de prevedere nici la nivel conceptual. Mai mult, astfel de procedură ca dizolvarea Parlamentului la inițiativa parlamentarilor, pentru a fi aplicabilă, urmează să fie strict și clar reglementată, or provoacă mai multe întrebări de procedură, cea mai evidentă este numărul voturilor care urmează să întrunească un asemenea act, iar analogia pentru astfel de întrebări sensibile este inadmisibilă. Respectiv, în lipsa reglementării exprese ale procedurii de autodizolvare a Parlamentului, astfel de procedură este inadmisibilă, fiind grav depășit textul și spiritul Constituției R. Moldova. Reiterăm că așa-numita „autodizolvare” a Parlamentului constituie o încălcare a normei constituționale și va fi tratată de către noi corespunzător”, a conchis Corneliu Furculiță.
Amintim că deputații Mihai Popșoi și Dan Perciun au depus, pe 31 decembrie 2020, o sesizare la Curtea Constituțională, prin care vor să afle dacă Parlamentul se poate autodizolva, în condițiine în care 2/3 dintre deputați votează pentru acest lucru.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md