PSIHOTERAPEUT // Bărbatul întreținut: profitor sau circumstanțe?
Cum departajăm bărbații echilibrați, dar care poate au un moment mai greu, de cei care își caută o femeie cu bani, pe scurt de bărbații întreținuți? Despre profitori și relația în care femeia este finanțatorul principal…
Ne plac bărbații care știu să aprecieze o femeie cu o carieră mai importantă decât a lor, dar cum departajăm susținătorii egalității de… profitori?
Alex Căciuloiu: În sine, respectul pentru cariera partenerei presupune conștientizarea valorii pe care aceasta o aduce în domeniul în care activează și aprecierea efortului și muncii depuse în acest sens.
În fapt, când un bărbat își respectă partenera care are mai mult succes în carieră decât el însuși, nu face decât să fie dispus să înțeleagă cu adevărat investiția de resurse a partenerei sale și să i le aprecieze pe măsura lor.
Parteneriatul nu înseamnă competiție, iar dacă uneori aceasta apare, un bărbat care își susține partenera, va fi acela capabil să facă diferența între propriile capacități și cele ale partenerei, între oportunitățile personale și cele ale celeilalte persoane.
Susținătorul este cel care se va implica constant în relație, fiind ofertant și flexibil în legătură cu nevoile partenerei sale, indiferent de nivelul de succes al acesteia.
Va căuta soluții la provocările cu care se confruntă aceasta în carieră și va fi proactiv în a lua asupra sa sarcini domestice pentru a permite partenerei să aloce mai multă energie pentru situațiile urgente profesional.
Profitorul, pe de altă parte, nu este interesat să preia responsabilități în relație sau de la partenera sa, el fiind mai degrabă interesat de beneficiile pe care relația, statutul sau succesul partenerei i le aduc.
Poate apărea o implicare pe modelul „schimb la schimb, partenerul care își oferă mai puțin susținerea solicitând anume beneficii care țin de succesul profesional al partenerei.
Care sunt principalele trăsături ale unui bărbat care acceptă să fie întreținut de o femeie?
A.C.: Bărbații care caută și își doresc să fie întreținuți de partenere se pot manifesta diferit în exterior, în acord cu unicitatea personală.
De fapt, în interior, bărbații care doresc să fie întreținuți, sunt mai degrabă în contact cu o serie de nevoi simbiotice (de a fi îngrijiți, ocrotiți, iubiți, acceptați, valorizați ș.a.m.d.) și mai puțin cu nevoi de autonomie, referitoare la utilizarea și dezvoltarea propriilor capacități.
În acest fel, este posibil ca acești bărbați să fie mai puțin centrați pe proiecte personale și profesionale și mai degrabă pe construirea de relații de iubire, să valorizeze femeile pentru capacitățile lor practice și proactive sau să încurajeze partenera în validarea lui ca vulnerabil sau necunoscător.
Există anumite comportamente specifice ale bărbatului pierde-vară, în așteptarea unei „salvatoare”?
A.C.: În cazul în care există o intenție conștientă a unui bărbat în identificarea unei partenere care să îl „adopte”, acesta va ști foarte bine ce caută.
Acest tip de dinamică de cuplu este căutat doar dacă persoana respectivă a mai experimentat-o în trecut (în alte relații parteneriale și, cu siguranță, în propria familie), așa încât bărbatul care așteaptă o femeie care să îl salveze va cunoaște și recunoaște femeia dispusă să își asume acest rol.
Din păcate însă, motivul pentru care un bărbat sau o femeie care își caută un partener salvator reușește să îl găsească este pentru că există și în cealaltă persoană o funcționare nesănătoasă.
Cu alte cuvinte, o persoană nu va fi primită pentru a fi salvată sau întreținută decât dacă celălalt sau cealaltă nu dorește asta mai mult sau mai puțin conștient.
Cum procedăm când partenerul rămâne constant fără serviciu și mai des șomează decât muncește? Când ar trebui să spunem „stop”?
A.C.: Motivele pentru care apare această situație, pot fi foarte diverse și, de cele mai multe ori, nu țin doar de dorințele sau capacitățile partenerului de cuplu.
Înainte de a lua o decizie legată de întreruperea relației, este important de înțeles dacă partenerul fie nu își dă interesul, fie nu dorește să lucreze (și dacă, da, din ce motive?) și ce conduce la întreruperea colaborărilor sale.
Răspunsurile sale pot clarifica dacă este vorba despre o lipsă de energie, despre depresie, dacă își dorește să își schimbe zona de activitate sau dacă își dorește o pauză profesională.
După excluderea tuturor motivelor, dacă partenera este convinsă că el vrea să se bazeze financiar doar pe eforturile ei, poate lua o decizie în acord cu ceea ce simte potrivit pentru ea.
Ce trăsături au femeile care acceptă să își susțină partenerul – uneori chiar și atunci când propria situație financiară nu este una fericită?
A.C.: Este important să delimităm situațiile în care este necesară susținerea partenerului și felul în care aceasta poate fi oferită.
Dacă vorbim despre o perioadă de criză, când susținerea financiară este foarte importantă, aceasta este firească și de dorit într-un cuplu sudat.
În cazurile în care partenera își susține financiar partenerul care ar putea, însă nu dorește, să se implice financiar, vorbim despre o relație în care partenera este dispusă să își dea la o parte din propriile nevoi pentru a-și manifesta capacitățile de supraviețuire sau îngrijire.
Renunțarea la propriile nevoi, obișnuința compromisului, centrarea exclusiv pe celălalt cu iluzia că sacrificiul în cuplu este cel care aduce împlinirea sau echilibrul sunt, și în acest caz, urmări ale unor experiențe personale timpurii, pe care aceste femei le aduc cu sine în relație și care se activează, dacă există contextul potrivit.
Care sunt limitele sănătoase într-o relație în care femeia câștigă mai bine?
A.C.: Chiar și atunci când cei doi parteneri decid să păstreze banii „la comun”, realitatea faptului că unul dintre ei câștigă mai bine, rămâne neschimbată.
Dacă vorbim despre „limite sănătoase, dreptul fiecăruia la suma comună” este important să fie stabilit de parteneri într-o discuție directă și clară, așa încât fiecare să își poată asuma de la început ceea ce înseamnă limita confortabilă pentru sine și celălalt.
În cazul în care câștigurile nu sunt ținute „la comun”, fiecare are dreptul să se bucure așa cum decide de propriile reușite.
Alex Căciuloiu, psihoterapeut
Sursa: psychologies.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania