02:01:28 25.11.2024
Stiri

PSIHOLOG // Cum recunoaștem un atac de panică

Știri 16.10.2018 17:41 Vizualizări2022 Autor: Ziarul National


PSIHOLOG // Cum recunoaștem un atac de panică Sursa: digi24.ro

Trăim într-o agitație continuă, suntem bombardați cu informații, vrem să ținem pasul cu toate schimbările, așa că presiunea este din ce în ce mai mare. Problema este că acest stil de viață vine la pachet cu frici și de multe ori cu atacuri de panică. Ce este de făcut într-o astfel de situație aflăm de la Florentina Ionescu, psiholog.

Atacurile de panică nu sunt ușor de recunoscut, având în vedere că simptomele sunt multe, spune specialistul, cea mai frecventă fiind frica.

„Important pentru diagnostic este să fie prezente cel puțin patru, de genul palpitații, creșterea ritmului cardiac, senzația de sufocare, o respirație agitată, senzația de greață, de durere în piept sau de jenă la nivelul abdomenului și în plus foarte important starea extremă de intensă de frică. Aș putea spune chiar teroare, cu ideea că există un pericol iminent de moarte. Și se poate să avem și senzația de corp foarte ușor, ca și cum ne uităm la noi în timp ce ni se întâmplă toate astea sau ca și când ni se umflă un balon în cap, avem senzația de cap foarte ușor. Este important să fie prezente cel puțin patru dintre aceste simptome”, explică psihologul Florentina Ionescu.

De asemenea, se pot manifesta și prin transpirații, frisoane, tremurături, furnicături la nivelul membrelor. Simptomele pot fi atât fizice, cât și psihice.

„Orice persoană poate să facă la un moment dat în viața ei un atac de panică. Ideea nu e să nu faci sau să te ferești, ci să nu rămâi acolo, fiindcă una este să avem de-a face cu atacuri de panică izolate și alta cu atacuri ca parte a unei tulburări de panică, ceea ce este cu totul altceva, e vorba de o tulburare emoțională care poate crește în intensitate și se poate ajunge chiar și la tratament medicamentos.

Deci un atac - două de panică de-a lungul vieții e normal, oricui i se poate întâmpla, dar nu mai multe atacuri de panică pe zi sau pe săptămână. Diagnosticul se pune dacă e vorba de cel puțin două atacuri de panică repetate, urmate de cel puțin o lună în care ne facem griji în legătură cu apariția unui alt atac de panică sau ne modificăm comportamentul astfel încât să preîntâmpinăm apariția unui atac de panică”, precizează psihologul.

Atacurile de panică pot fi ușor confundate cu alte boli din cauza simptomelor numeroase. „Diferențierea se face cu boli cardiace sau cu boli pulmonare sau endocrinologice, de aceea e foarte important să eliminăm cauzele fizice, pentru că există posibilitatea să avem o problemă de sănătate și să nu știm despre ea, deci înainte de a pune diagnosticul de atac de panică este foarte bine să consultăm un medic și să facem niște investigații pentru a elimina cauzele fizice. De exemplu foarte frecvent poate da atacuri de panică tiroida, deci tulburările de tiroidă se pot manifesta la modul fizic prin atacuri de panică”, spune specialistul.

Ce trebuie să facă o persoană când are un atac de panică

„Să respire. În primul rând să respire. La atacul de panică preocuparea pentru simptome este atât de mare, deși este vorba despre un pericol mai degrabă imaginar decât unul real, încât pur și simplu uită să respire sau respiră superficial sau sacadat, ceea ce duce la epuizare.

Deci în primul rând să respire.

În al doilea rând să mute atenția de la simptome. Cu cât ești mai atent la simptomele fizice, cu atât ele se vor intensifica, prin urmare e foarte important să îți ții mintea ocupată. De exemplu, poți să spui tabla înmulțirii, poți să numeri invers, poți să spui o rugăciune. Orice pentru a-ți muta atenția de la simptome”, recomandă Florentina Ionescu.

Sursa: digi24.ro


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md