Prozatorul care nu își pune titluri la texte, ci le numerotează
Proiectul „Sesiuni”// Lectură publică cu un scriitor român
Unii scriitori îşi intitulează operele cu titluri sofisticate. Alţii aleg cuvinte atrăgătoare. Unii pun titluri simple, unii - obscene. Iar alţii nu le mai intitulează, ci le numerotează. E şi cazul tânărului prozator Alexandru Condrache din Timişoara, România. El a avut o lectură la Cenaclul „Republica” din Chişinău. Deşi nu a debutat editorial, a apărut în mai multe antologii şi a atras atenţia criticilor. Alexandru Condrache este primul invitat din cadrul proiectului „Sesiuni”, realizat cu sprijinul platformei unioniste „Acţiunea 2012”.
„Proza scurtă are poveste”
Autorul a citit un şir de proze scurte pline de imagini complexe şi detalii. Simbioza obişnuitului cu absurdul, atmosfera de calm, scriitura fluidă au captat şi au impresionat publicul. Alex Condrache spune că a ales să scrie proză scurtă, deoarece „este mai concentrată decât proza lungă, reuşeşte astfel să aibă forţa poeziei şi are poveste, ceea ce de multe ori poezia nu are”, remarcă prozatorul. El este şi membru al Cenaclului „Pavel Dan” din Timişoara, acolo unde a experimentat creativ şi unde chiar a luat întâiul premiu.
La întâlnirea cu Alex au fost prezenţi mulți tineri scriitori deja cunoscuţi în literatura basarabeană. Aceştia au rămas plăcut surprinşi, discutând textele pe care le-au ascultat. „Este o proză plină de suspans cu mici răsturnări de situaţie”, opinează scriitorul Dumitru Crudu. „Mi-a plăcut miza pe detalii, pe lucruri concrete care se îndreaptă spre o extremă”, spune poetul Ion Buzu, remarcând, totodată, și un text despre nişte ruşi violatori. „Faza cu şoarecii mi-a amintit de scriitura lui Sorokin şi am observat că la textele autorului totul este cursiv şi calm. Aştept cartea”, spune poetul Victor Tzvetov.
„Galbenă gutuie”, în variantă horror
Iubita moare în fiecare text citit de Alex Condrache. Moni Stănilă e curioasă să afle ce părere ar avea prietena autorului despre acest lucru. Publicul s-a amuzat şi şi-a amintit mai multe filme de animaţii în care personajul moare în fiecare episod. De asemenea, cei din sală au apreciat un fragment cutremurător despre o gutuie. Descrierea amănunţită a făcut textul terifiant, dar şi amuzant pe alocuri. „Ar fi bun ca o coloană sonoră pentru cântecul Galbenă gutuie”, glumeşte scriitorul Alexandru Vakulovski.
Recomandări de la scriitorii basarabeni
Tânărul prozator a venit la Chişinău nu doar pentru laude, ci şi pentru sfaturi. Moderatoarea Moni Stănilă i-a recomandat să folosească mai des „momente haioase şi sprinţare, ele sunt ca o îngheţată pe timp de vară”. Scriitorul Alexandru Vakulovski l-a sfătuit să aleagă, totuşi, nişte titluri în locul numerelor. De asemenea, i-a recomandat să folosească şi dialogul, lucru cu care autorul nu este de acord, deoarece vrea să se îndepărteze de stilul clasic.
Despre literatura basarabeană, Alex Condrache spune că „se vorbeşte foarte mult” şi e firesc că a citit majoritatea scriitorilor prezenţi în sală. „Sigur că-mi doresc să scot un volum”, mai remarcă autorul, dar nu se grăbeşte. Până acum, el a publicat mai mult în antologii şi reviste. Alex Condrache este licenţiat în Filozofie, cu un master în Jurnalism, iar în prezent e doctorand în Literatură.
Victoria Bortă
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md