PROVOCĂRI în timpul STĂRII de URGENȚĂ: Separatiștii transnistreni au BLOCAT mai multe drumuri din Zona de Securitate. Medicii nu pot ajunge în mai multe sate
Cu blocuri de beton, grămezi de pământ sau alte impedimente create artificial. Așa au fost blocate mai multe drumuri ce fac legătură între satele Cocieri și Corjova din raionul Dubăsari pentru a zădărnici circulația, iar medicii, farmaciștii și alți angajați ai instituțiilor de stat nu pot ajunge în zonă, inclusiv în localitățile Molovata Nouă, Roghi și Vasilevca, pentru a acorda asistență cetățenilor pe timpul stării de urgență decretate ca urmare a răspândirii pandemiei de COVID-19.
Asociația „Promo-LEX” a făcut publice mai multe imagini de la fața locului și susține că drumurile au fost blocate de așa-zisele autorități transnistrene, iar reprezentanți ai așa-numitului serviciu de grăniceri circulă liber în zonă și monitorizează să nu treacă nimeni.
„Pe de-o parte, aceste blocaje au fost instalate în lipsa unor coordonări și decizii ale Comisiei Unificate de Control, deci contrar garanțiilor specifice pentru Zona de Securitate stabilite prin Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992. Iar pe de altă parte, amplasarea acestora în localități aflate sub controlul autorităților constituționale de la Chișinău nu este proporțională și constituie o premisă serioasă în încălcarea flagrantă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
Odată cu instalarea posturilor și interzicerea accesului prin ele au suferit și continuă să sufere și în prezent mai multe categorii de persoane care au nevoie în mod imperativ să circule: medici și farmaciști, agricultori, dar și alte categorii de persoane care activează în instituții de stat”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației „Promo-LEX”.
Potrivit aceleiași surse, locuitorii acestor sate sunt indignați de lipsa de reacție a autorităților publice centrale constituționale.
„Locuitorii acestei regiuni au temerea rezonabilă că instalarea arbitrară, menținerea nejustificată și de lungă durată a acestor posturi de control riscă să ciopârțească și mai mult localitățile Cocieri și Corjova. Or, prin aceleași metode, regimul de la Tiraspol a amplasat în trecut posturi de control și în alte regiuni ale zonei de securitate”, atenționează „Promo-LEX”.
Asociația amintită solicită Guvernului de la Chișinău și Comisiei Unificate de Control să identifice în regim de urgență posibilități de a lichida oricare blocaje a satelor Cocieri și Corjova, raionul Dubăsari, să convoace ședința Grupului de lucru pentru drepturile omului, cu participarea experților sectoriali de pe ambele maluri ale Nistrului, precum şi a mediatorilor şi observatorilor în formatul de negocieri „5+2”, pentru discutarea acestui subiect, iar Procuraturii Generale - să investigheze situația prin prisma prevederilor Codului Penal.
CITIȚI și COVID - 19 // Chișinăul a trimis două loturi de MEDICAMENTE în regiunea transnistreană, iar fermierii care au terenuri după traseul Râbnița - Tiraspol vor intra în regiunea transminstreană fără să fie obligați să respecte regimul de CARANTINĂ
Menționăm că viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a purtat astăzi o discuție cu șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin, referitor la circulația personalului medical în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, precum şi despre respectarea drepturilor omului în situații de criză.
Tot astăzi, Cristina Lesnic a transmis astăzi o scrisoare către Misiunea OSCE în Moldova și către reprezentantul special al președinției în exercițiu al OSCE, Thomas Mayr-Harting, cerând implicarea organizației pentru a asigura accesul nestingherit al medicilor în toate localitățile din Zona de securitate şi în ambele direcţii ale malului Nistrului în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19.
Scrisoarea abordează problema accesului medicilor în cele 80 de localități situate în Zona de Securitate. În multe dintre aceste localități activează câte un singur medic, iar unii locuiesc în stânga Nistrului și nu se pot deplasa la serviciu.
„Chișinăul, acum ca niciodată, are nevoie de personalul medical (medici, surori medicale, medici din spital, urgenţă), care deservesc spitalele raionale şi localităţile din Zona de Securitate, or deja de două săptămâni malul drept nu are suficient personal medical. Semnalizez această problemă şi subliniez că, în condiţiile de criză, pentru salvarea vieţii medicii mereu au prioritate”, a se arată în scrisoarea semnată de Cristina Lesnic.
Peste 11 400 de familii din R. Moldova vor primi indemnizații unice în valoare de câte 3 300 de lei
Suma amenzilor aplicate persoanelor care au luat bani pentru a-și vinde votul la ultimele alegeri a crescut la peste 7,1 milioane de lei
Cum au votat cetățenii români din R. Moldova la alegerile prezidențiale din România: Număr-record de votanți și Lasconi pe primul loc