PROVOCARE // Scriitori de la Chișinău care mergeau la o școală cu predare în limba română din stânga Nistrului, interziși în Transnistria: Le-au fost confiscate ziarele și au fost trimiși înapoi
ACTUALIZARE // Tiraspolul nu manifestă nicio deschidere în ceea ce privește dialogul cu Chișinăul, iar „retorica pacifistă” la care recurg liderii separatiști în discursurile publice este una de „fațadă”, arată Biroul Politici de Reintegrare, comentând cazul scriitorilor de la Chișinău cărora le-a fost interzis astăzi accesul în stânga Nistrului.
„Biroul Politici de Reintegrare a fost informat de către scriitorul Dumitru Crudu despre incidentul care s-a produs astăzi la intrarea în Tighina. Ni s-a comunicat că cei câțiva scriitori care se îndreptau spre liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina, pentru a participa la un atelier de scris, au fost opriți de către așa-numiții grăniceri transnistreni. S-a intervenit prin canalele de comunicare cu Tiraspolul pentru a soluționa problema. Grupului de scriitori de la Chișinău le-au fost înapoiate actele, dar nu li s-a permis accesul în regiune. Incidentul de azi demonstrează cu prisosință faptul că retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă și că nu există nicio deschidere nu doar pentru comunicare la nivel politic cu malul drept, dar că sunt puse stavile pentru cooperarea și în domenii precum cultura și educația”, se arată în reacția instituției conduse de vicepremierul Oleg Serebrian remisă Ziarului NAȚIONAL.
Biroul anunță că va comunica detaliile acestui incident OSCE, celorlalți mediatori internaționali și va pune în discuție subiectul și pe agenda următoarei reuniuni în format 1+1 dintre Chișinău și Tiraspol.
Patru scriitori de la Chișinău, care mergeau la o întâlnire cu elevii liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina, una dintre cele opt instituții de învățământ din stânga Nistrului cu predare în limba română, au fost ținuți luni mai bine de o oră la o pretinsă vamă, au fost percheziționați, le-au fost confiscate ziarele și li s-a interzis să meargă în regiunea transnistreană.
Este vorba despre scriitorii Dumitru Crudu, Emil Galaicu-Păun, Maria Ivanov și Elvira Moroșan.
Dumitru Crudu a declarat pentru Deschide.md că grupul de scriitori mergea la o întâlnire cu elevii pentru a participa la un atelier de scris. Ajunși la punctul de control al separatiștilor transnistreni, mașina lor a fost oprită, iar scriitorii au fost obligați să deschidă portbagajul.
„Au văzut că aveam un lot de reviste „Timpul” din România. Așa-zisele organe de forță din Transnistria s-au adunat și au început să le răsfoiască. Au văzut că susținem Ucraina”, a declarat scriitorul.
Potrivit lui Dumitru Crudu, inițial li s-a propus să renunțe la reviste pentru a putea continua deplasarea, însă, după o discuție cu pretinși superiori, i-au obligat să se întoarcă.
„Ne-au ținut timp de o oră, luându-ne actele și fără explicații. S-au comportat agresiv. Am fost într-o stare de maximă confuzie și umilință”, a adăugat scriitorul pentru aceeași sursă.
Dumitru Crudu a mai menționat că li s-a interzis să intre în Tighina, fiindu-le confiscată o parte din reviste.
„Au venit pe rând patru polițiști diferiți. Au dat telefoane, au fotografiat revistele. Au vorbit cu superiorii și ne-au întors din drum. Nu ne-au mai permis să intrăm în Tighina pentru a face întâlnirea cu elevii”, a declarat Maria Ivanov pentru TVR Moldova.
Cei patru au apelat la Biroul Politici de Reintegrare, însă accesul acestora în Transnistria a fost restricționat și cei patru scriitori s-au întors la Chișinău.
Biroul Politici de Reintegrare nu a comentat deocamdată această nouă provocare a pretinselor autorități din Transnistria.
Cine sunt cei patru concurenți care merg în FINALA emisiunii Vocea României 2024
DECIS // Telefoanele mobile, INTERZISE în timpul lecțiilor
VIDEO // Grămezi de BANI și pistoale la o companie de transport din Chișinău. Firma e vizată într-un caz de evaziune fiscală de 3 500 000 de lei