PROTOCOL // Fructele și legumele din R. Moldova, exportate FĂRĂ taxe vamale timp de încă cinci ani în Marea Britanie: „Acces la o piață de peste 66 de milioane de consumatori”
Agenții economici din R. Moldova vor putea exporta produse pe piața Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord fără taxe vamale timp de încă cinci ani.
Un Protocol privind amendarea Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care prevede extinderea liberalizării comerțului prin eliminarea integrală a taxelor vamale la importul produselor agricole originare din Republica Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru o perioadă de 5 ani, a fost semnat astăzi la Chișinău de către vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, și Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, Fern Horine.
Produsele supuse limitărilor cantitative, conform Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare, sunt strugurii de masă, merele proaspete, cireșele, prunele, sucul de struguri, roșiile și usturoiul. Adițional, inițiativa prevede și eliminarea prevederilor privind plafonarea prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în Acord, precum dovleci, castraveți, pere, caise, piersici etc.
Vicepremierul Dumitru Alaiba a declarat, la ceremonia de semnare a documentului, că extinderea pentru încă cinci ani a importului de produse originare din Republica Moldova pe piața Regatului Unit este „o oportunitate imensă pentru agricultorii noștri”, care au acces, în condiții preferențiale, „la o piață de peste 66 de milioane de consumatori”.
„Continuăm să fim alături de R. Moldova în momente de încercare și rezistență în fața agresiunii ruse. Suntem prietenii dumneavoastră și, de asemenea, un partener comercial de încredere. Liberalizarea tarifelor face parte dintr-un amplu pachet de măsuri pe care Marea Britanie l-a agreat cu Republica Moldova în ultimele luni. Dincolo de acest acord, sprijinul acordat de Regatul Unit se ridică la 30 de milioane de lire sterline și ajută . Moldova să sprijine refugiații ucraineni, să își consolideze apărarea împotriva atacurilor cibernetice, să combată dezinformarea prorusă, să reformeze forțele armate, să construiască o economie mai puternică și să combată corupția. Regatul Unit va continua să sprijine Moldova atât timp cât va fi necesar”, a menționat Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, Fern Horine.
Amintim că, inițial, liberalizarea comerțului cu R. Moldova a fost aprobată pe 31 iulie 2023, măsura fiind valabilă un an.
Datele MDED arată că, pe parcursul anului 2023, exportul de prune moldovenești pe piața Marii Britanii a înregistrat o creștere de la 45 la 495 de tone, iar la struguri de masă s-a dublat. Totodată, au fost făcute în premieră pe această piață exporturi de mere și cireșe.
Marea Britanie s-a clasat anul trecut pe locul 19 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial. Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu Regatul Unit a înregistrat suma de 115,7 milioane de dolari în anul trecut.
În R. Moldova își desfășoară activitatea 235 de întreprinderi cu capital englez. După valoarea investițiilor în capitalul social, Marea Britanie se află pe locul opt printre principalii investitori ai Republicii Moldova.
Vești bune de la București pentru R. Moldova: Dublarea numărului de poduri rutiere existente peste Prut, până în 2030
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”