Protestul fermierilor: România AJUTĂ din nou R. Moldova cu 4 000 de tone de motorină pentru agricultorii din stânga Prutului
România urmează să ofere R. Moldova încă 4 000 de tone de motorină. Combustibilul va fi distribuit fermierilor micro, mici și mijlocii din R. Moldova, pentru a le compensa pierderile suferite în urma secetei din anul 2022.
Anunțul a fost făcut marți-seară, după discuțiile de la Guvern între vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, și reprezentanții agricultorilor care au protestat timp de mai multe zile cu tractoarele în centrul Chișinăului.
Vicepremierul Bolea le-a transmis fermierilor că Guvernul a identificat 200 de milioane de lei pentru achitarea subvențiilor din cele 1,2 miliarde de lei solicitate inițial, care ulterior au fost micșorate până la 700 de milioane de lei, iar ultima sumă solicitată de agricultori „de urgență” era de 350 de milioane de lei.
Totodată, fermierii vor primi 4 000 de tone de motorină, oferite de România, la solicitarea Guvernului R. Moldova, după ce Executivul de la București a trimis anul trecut în Stânga Prutului alte 155 de tone de motorină, 150 de tone de benzină și 5 000 de tone de păcură.
CITIȚI și GRATUIT // România oferă R. Moldova MOTORINĂ, BENZINĂ şi PĂCURĂ pentru a putea transporta refugiații ucraineni şi a reduce impactul crizei energetice
„Cele 200 de milioane de lei vor fi repartizate în baza unui regulament. Și cele 4 000 de tone de motorină vor fi oferite în baza unui regulament, care va avea la bază actele de secetă din 2022. Cred că acolo trebuie să fie micșorate suprafețele care erau mult prea mari”, a declarat marți-seară vicepremierul Vladimir Bolea.
Deși au suspendat protestele, fermierii au pus noi condiții autorităților, cu precizarea că ar putea reveni în fața Guvernului până la sfârșitul verii.
„În cadrul discuțiilor de ieri, organizația noastră a înaintat Guvernului trei revendicări, care urmează să fie îndeplinite până pe 1 august și anume:
1. Identificarea resurselor financiare pentru alocarea compensațiilor fermierilor micro, mici și mijlocii în valoare de 3 000 de lei per hectar la culturile de prima grupă. Calculele noastre arată că alocarea suplimentară a 400 de milioane de lei ar fi suficientă, iar din discuția de ieri noi am realizat că UE va aloca ulterior totuși resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor Guvernului;
2. Aducerea motorinei din România și distribuirea acestei agricultorilor micro, mici și mijlocii, care au suferit în urma secetei 2022;
3. Introducerea, prin decizia CSE, a unui moratoriu până la 31 decembrie 2023 la calcularea penalităților și comisioanelor pentru restructurarea creditelor și împrumuturilor, precum și la executarea silită a obligațiunilor și pornirea proceselor de insolvență față de agricultori micro, mici și mijlocii, la care ponderea cerealelor și oleaginoaselor în structura producerii este cel puțin 90 de procente. Moratoriul ar trebui să fie aplicat pentru toți creditorii ale fermierilor.
Totodată, asociația va monitoriza minuțios fluxul de importuri ale cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina și, în cazul în care vom observa sporirea semnificativă a acestora timp de câteva zile, vom insista ferm asupra restricționării imediate a importului. În același timp, săptămâna curentă urmează să fie organizată o întâlnire cu autoritățile și exportatorii de cereale, la care vom încerca să identificăm soluția ca Portul Giurgiulești să lucreze prioritar în interesul producătorilor agricoli din R. Moldova”, se arată într-un comunicat al Asociației „Forța Fermierilor”.
„O să discutăm cu premierul despre moratoriu. Vom face o ședință cu exportatorii cu care lucrează agricultorii ca să vedem care sunt problemele lor”, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea în seara zilei de marți, după întrevederea cu reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”.
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
Cele ZECE lecții importante pe care majoritatea dintre noi le învață prea târziu în viață
VIDEO // Putin apelează deja la dublurile digitale? Mișcările ciudate din ultimul său discurs ridică semne de întrebare