PROTESTELE din România continuă să inspire manifestaţii anticorupţie din Europa. Episodul: Slovacia


Protestele anticorupţie din România, din lunile ianuarie şi februarie, au făcut înconjurul lumii şi au inspirat cetăţenii din alte ţări din estul Europei, şi nu numai, să facă acelaşi lucru.
Spre exemplu, pe 18 februarie, 10.000 de oameni au protestat faţă de Guvern în Albania, într-o manifestaţie inspirată de România, în timp ce bulgarii îi invidiază pe români pentru proteste şi pentru lupta anticorupţie, iar presa din Ungaria a notat că poporul român are un simț al corectitudinii mai dezvoltat.
New York Times alocă un spaţiu amplu protestelor din centrul şi estul Europei, printr-un articol despre manifestaţiile anticorupţie din Bratislava, conduse de „tineri slovaci, idealişti, dar hotărâţi”.
Sursa citată notează că, în multe dintre fostele ţări comuniste din Europa de Est, corupţia a fost o problemă îndărătnică, iar lucrurile s-au înrăutăţit atât de mult încât unii analişti vorbesc acum în termeni de „captură de stat” - unde toate instituţiile majore ale statului sunt în mâinile politicienilor corupţi şi ale oligarhilor de neatins.
În plus, situaţia intră într-o etapă şi mai critică, liderii cu tendinţe autoritare folosind ascensiunea naţionalismului şi populismului pentru a-şi consolida puterea.
Sute de mii de oameni din regiune, cu precădere tineri, transformă deziluzia în acţiune hotărâtă, în ţări precum Polonia, Macedonia, Serbia şi nu numai, scrie New York Times, care aminteşte despre faptul că, în luna februarie, românii au ieşit pe străzi pentru a protesta faţă de ordonanţele din Justiţie şi faţă de corupţia guvernanţilor.
O lună mai târziu, proteste anticorupţie au avut loc şi în Moscova şi în aproape 100 de oraşe din Rusia.
În Ungaria, un grup de tineri a format o nouă mişcare politică prin care doresc să forţeze Guvernul să abandoneze candidatura pentru Jocurile Olimpice din anul 2024, protestatarii temându-se că evenimentul ar reprezenta un teren propice pentru acte de corupţie.
Corupţia nu este însă singura ţintă a manifestanţilor. Protestele sunt, de asemenea, alimentate de furie, din cauza noilor iniţiative ce vizează consolidarea partidelor de guvernământ, servirea intereselor oligarhilor, slăbirea statului de drept şi cooptarea presei independente.
New York Times: Slovacii vor să-şi ia ţara înapoi
Revenind la Slovacia, aici oamenii cer demisia ministrului de Interne şi a şefului Poliţiei, dar şi anchete complete şi transparente ale scandalurilor recente de corupţie.
Ca în România, demonstraţia din Bratislava a fost organizată pe Facebook şi la ea au participat 10.000 de oameni.
Pentru tinerii protestatari, scrie New York Times, lupta anticorupţie nu e despre altceva decât despre a-şi lua ţara înapoi pentru următoarea generaţie. Bătălia lor are o doză sănătoasă de idealism tineresc, însă campania lor anticorupţie a prins, aşa cum au prins şi alte mişcări din regiune.
„Statul ar trebui să ne respecte părinţii, să nu fure de la ei şi să nu mintă”, spune unul dintre organizatorii protestului slovac.
„Suntem în acel moment al vieţii în care decidem ce vrem să facem. Să stăm aici în ţara noastră cu familiile noastre sau să mergem în afară, unde putem duce o viaţă bună fără atât de multă corupţie. (...) În politică nu este loc pentru oamenii care vor să schimbe lucrurile, ci doar pentru cei care vor să fure”, spune o altă protestatară.
„Lupta împotriva corupţiei este într-adevăr grea. Ei au toată puterea. Ei au toţi banii. Însă vă voi spune de ce se tem – de studenţii din stradă”, a spus parlamentarul de centru-dreapta Igor Matovici.
Slovacia este o republică parlamentară condusă de premierul social-democrat Robert Fico, cel care a preluat din nou puterea în anul 2012, imediat după un uriaş scandal guvernamental, după ce anterior fusese premier în perioada 2006-2010. Aşa-numitul scandal Gorila, denumire preluată după numele de cod al unui dosar secret, a implicat oficiali guvernamentali, oligarhi şi alte persoane care au fost înregistrate discutând despre mită şi alte activităţi corupte.
„Dacă această ţară valorează ceva, aceşti oameni trebuie să demisioneze. Legea este aceeaşi pentru toţi, altfel nu are sens”, mai spune unul dintre organizatorii protestului slovac.
Sursa: ziare.com















































































