21:59:54 11.01.2025
Stiri

PROTESTE // Producătorii de cereale primesc subvenții importante de la stat, dar exportă „pâinea ieftină” peste hotare: Premierul Recean anunță că Guvernul a alocat șase miliarde de lei agricultorilor și îi îndeamnă să „nu încalce drepturile altora”

Actualitate 14.02.2024 12:04 Vizualizări1202 Autor: Ziarul National
PROTESTE // Producătorii de cereale primesc subvenții importante de la stat, dar exportă „pâinea ieftină” peste hotare: Premierul Recean anunță că Guvernul a alocat șase miliarde de lei agricultorilor și îi îndeamnă să „nu încalce drepturile altora”

Fermierii care protestează în aceste zile pe mai multe drumuri din R. Moldova și au blocat inclusiv puncte de trecere a frontierei ar fi în mare parte exportatori de cereale care au primit mereu subvenții de la stat, dar au exportat ulterior „pâinea ieftină” peste hotare.

Deși ajută în continuare producătorii de cereale, Guvernul își propune să investească mai mult în producerea locală „unde valoarea adăugată este înaltă”, a declarat astăzi prim-ministrul Dorin Recean, după ședința Guvernului.

„Vreau să menționez că producerea de cereale este foarte vulnerabilă. Pur și simplu, producerea cerealelor, pentru ca pe urmă să le scoți la export, așa cum se întâmplă, este vulnerabilă, neprofitabilă și este expusă riscurilor fluctuațiilor fie ale prețurilor la combustibili și fertilizanți, fie ale prețurilor la produsul finit. Mai mult ca atât, statul R. Moldova, cu părere de rău, a exportat, de-a lungul anilor, pâinea ieftină în altă parte. Pentru că noi subvenționăm producerea de cereale, după care aceste cereale sunt duse, în marea lor majoritate, la export. Ceea ce trebuie să încurajăm este producerea locală. De aceea, prin programele de subvenționare alocăm mai mulți bani pentru investiții în zootehnie, pomicultură etc.”, a afirmat Dorin Recean.

Șeful Guvernului recunoaște dreptul fermierilor la proteste, dar îi îndeamnă s-o facă „așa încât să nu afectăm drepturile altora”.

Potrivit calculelor prezentate de premier, din anul 2020 și până acum, Guvernul a debursat deja aproximativ șase miliarde de lei în sectorul agricol.

„Pe tot parcursul anului 2023, la 2 161 de producători am plătit câte 1 420 de lei la ha pentru criza din anii 2022 – 2023. În total au fost 200 de milioane de lei. Tot în 2023, am plătit suplimentar 140 de milioane de lei la 3 187 de producători – le-am returnat acciza pentru motorină. Așa cum s-a solicitat, în 2023 au fost aplicate restricții pentru importul de cereale, în mod special din Ucraina, și am fluidizat tranzitul exporturile ucrainene către Vest pe cale feroviară. Reamintesc că, în anul 2023, statul a acordat subvenții de 1,6 miliarde de lei prin programele normale. (...) În anul 2023, în sectorul agricol au fost alocați aproximativ două miliarde de lei. Tot în 2023, am accelerat debursarea plăților pentru fondul de subvenționare, tocmai de aceea ca fluxul de numerar pentru companii să fie mai accelerat și ei să aibă mai puține probleme cu creditorii, fie bancari sau nebancari”, a enumerat șeful Guvernului.

CITIȚI și VIDEO // Vicepremierul Bolea a fost delegat să discute cu fermierii PROTESTATARI, însă ultimii vor să fie primiți de Maia Sandu, Igor Grosu și Dorin Recean. „Vladimir Bolea nu este factor de decizie, dar factor de manipulare grosolană”

De asemenea, Dorin Recean a arătat că, în timp ce în anul 2022 a fost restituit TVA în sumă de trei milioane de lei câtorva agricultori, în 2023 această sumă s-a ridicat la 326 de milioane de lei.

Totodată, în acest an a fost accelerat procesul de debursare a subvențiilor. La mijlocul lunii februarie, 361 de milioane de lei erau debursați în cadrul programelor de subvenționare gestionate de Agenția Intervenții și Plăți în Agricultură. Totodată, Guvernul a alocat 50 de milioane de lei pentru aproximativ 400 de producători de cereale din raioanele Cahul, Cantemir, Ștefan Vodă, Leova, Vulcănești și Taraclia, care au avut de suferit de pe urma secetei din vara anului 2023 și care vor primi câte 2 500 de lei per hectar pentru a acoperi pierderile.

„În 2024, avem 1,7 miliarde de lei în Fondul de subvenționare a agriculturii. În plus, noi, statul, am împrumutat încă 1,5 miliarde de lei ca să putem acorda granturi de aproximativ un miliard de lei în sectorul zootehnic, dar și pentru pomicultură, adică acolo unde valoarea adăugată este înaltă. Încă 500 de milioane de lei vor fi alocați pentru restabilirea sistemelor de irigare, în așa fel încât să putem avea o productivitate mai mare în agricultură”, a explicat prim-ministrul Recean.

Premierul a respins acuzațiile protestatarilor privind lipsa de dialog, afirmând că discută constant cu mai multe asociații ce reunesc o parte din producătorii de cereale. Dorin Recean a anunțat că va participa vineri, 16 februarie, la o ședință prezidată de vicepremierul Vladimir Bolea la sediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, la care sunt invitați și agricultorii protestatari.

Amintim că fermierii care protestează de o săptămână cu tractoarele pe drumuri importante din R. Moldova cer subvenții suplimentare de 400 de milioane de lei pentru putea demara lucrările agricole de primăvară.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md