Au venit de la Strășeni pentru a PROTESTA în fața Consiliului Superior al Magistraturii
Un grup de locatari de la un bloc de locuit din orășelul Strășeni au protestat astăzi în fața sediului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ultima speranță a lor în a face dreptate în necazul care i-a lovit.
Aceștia se plâng că, acum câțiva ani, i-au cerut primăriei orașului să le acorde în proprietate blocul de locuit și terenul aferent casei, așa cum prevede Legea condominiului în fondul locativ. În mai 2011, printr-o decizie a Consiliului orășenesc, le este transmisă doar clădirea, casa de locuit, dar nu și terenul.
Locatarii susțin că acesta nu a fost transmis, pentru că la el ar pretinde și fostul președinte al Judecătoriei Strășeni, Mihail Gavriliță, cu fiica sa, Mihaela Gavriliță Grosu, tot judecătoare la Strășeni, dar și alte persoane din cadrul Administrației Publice Locale, inclusiv primarul Valentina Casian.
„Este o fărădelege pe care noi nu o putem tolera. Deja de mai bine de patru ani tot batem pragurile instanțelor de judecată și fără niciun rezultat. Toți magistrații sunt mână în mână și nu ne fac dreptate, deși știm cu siguranță că este a noastră. Nu mai avem deja nicio speranță la o justiție echidistantă în R. Moldova”, ne-a spus una dintre protestatare, Claudia Pletea.
Potrivit acesteia, pe locul care timp de 50 de ani a fost îngrijit de locatari și pe care a fost construită o fântână, s-au amenajat spații verzi, un teren de joacă pentru copii și unul de odihnă pentru adulți ar urma să fie ridicat un bar și o clădire în care să fie oferite consultații juridice.
„Când ne-am adresat în instanța de judecată, a fost emisă o decizie ilegală și eronată. Ulterior, ne-am plâns la Curtea de Apel, dar aici dosarul a fost repartizat spre examinare Anei Gavriliță, cumnata lui Gavriliță (președintele Judecătoriei Strășeni – n.r.). Despre ce fel de obiectivitate este vorba? Toți avocații ne-au spus atunci că nu avem nicio șansă. Așa și a fost, Curtea de Apel ne-a respins cererea”, ne-a mai spus Claudia Pletea.
„Ne-am plâns la mai multe instanțe, dar nu s-a luat nicio măsură. De aceea, ultima șansă ne este aici”, adaugă o altă locatară, Svetlana Trifan.
Locatarii din Strășeni susțin că au stopat construcția pe acest teren, pentru că s-au adresat și la procuratura raionului. Consiliului Superior al Magistraturii locatarii îi cer ca Inspecția judiciară să analizeze și să evalueze cazul, să aducă această fărădelege în albia legii și să judece legal acest caz.
Primărița de la Strășeni, Valentina Casian, nu a fost de găsit pentru a comenta acuzațiile care i se aduc. În anticamera primăriei ni s-a spus că aceasta este degrevată din funcție pe perioada campaniei electorale, iar telefonul mobil îi este închis.
Solicitată de Ziarul NAȚIONAL, magistrata Mihaela Grosu, fiica fostului președinte al judecătoriei Strășeni, Mihail Gavriliță, a negat că are vreo tangență cu acest caz. „Nu sunt proprietara niciunui teren și nu sunt parte în niciun dosar de acest gen. Mai mult, judecătorarea de la Curtea de Apel Chișinău, Ana Gavriliță, despre care se spune că este cumnata tatălui meu, nu este rudă cu noi. În R. Moldova sunt foarte multe nume de Gavriliță”, ne-a spus Mihaela Grosu.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania