17:03:43 25.11.2024
Stiri

PROPUNERE // Cine ar urma să fie PRIM-MINISTRU, după demiterea Guvernului Chicu: „De asemenea, nu cred că mai avem nevoie de PREȘEDINȚI-JUCĂTORI, altfel producem un alt Dodon. Avem nevoie de un președinte care respectă Constituția”

Actualitate 01.06.2020 12:22 Vizualizări4686 Autor: Ziarul National
 PROPUNERE // Cine ar urma să fie PRIM-MINISTRU, după demiterea Guvernului Chicu: „De asemenea, nu cred că mai avem nevoie de PREȘEDINȚI-JUCĂTORI, altfel producem un alt Dodon. Avem nevoie de un președinte care respectă Constituția”


Deputatul Iurie Reniță este convins că Guvernul Chicu poate fi demis și, în același timp, de învestit un nou executiv, care să facă față provocărilor actuale. Doar că pentru asta e nevoie să fie lăsate la o parte interesele de partid și „orgoliile”. De asemenea, parlamentarul afirmă că și următorul președinte al R. Moldova trebuie să se conducă de buchia Constituției, deoarece în caz contrar vom „produce” un alt Igor Dodon.

„După mine ar există o formulă foarte simplă, pe înțelesul tuturor cetățenilor noștri, fără a mai „bagă” și elemente naționale, care au fost atât de mult compromise până în prezent de foarte mulți actori politici. Guvernul anticriza ar fi, după mine, cea mai indicată denumire. Situația politică curentă ne obligă să identificăm o soluție adecvată perioadei pe care o parcurgem. În lipsa unei majorități parlamentare (fie această chiar și tehnică!) trebuie să identificăm soluia intermediară, până lucrurile se vor mai „așeza” puțin din punct de vedere politic, cât și juridic. Noul guvern ar putea fi constituit după următoarea formulă:

- un prim-ministru nepartinic, dar profesionist în gestionarea treburilor statului cu experiență națională și internațională;

- miniștri profesioniști pe domeniile de responsabilitate, inclusiv din rândurile unor partide politice;

- implementarea necondiționată a Acordului de Asociere și de Liber Schimb și obținerea de finanțări consistente pentru redresarea situației generale din R. Moldova;

- organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale librere și democratice, astfel că în fruntea statului să fie ales un președinte proeuropean și cu respect față de valorile și obiectivele noastre naționale.

În opinia lui Reniță, această formulă ar putea unifica eforturile deputaților pentru formarea acelei majorități parlamentare tehnice, care va avea o misiune complicată de gestionare a situației de criză, dar și a organizării unor alegeri prezidențiale libere și democratice”.

„Asta va conduce la debarcarea lui Igor Dodon și alegerea unui președinte care va respectă cu strictețe atribuțiile și responsabilitățile sale conform prevederilor constituționale. De asemenea, nu cred că mai avem nevoie de președinți-jucători sau președinți-activi sau ceva de genul acesta. Avem nevoie de un președinte care respectă Constituția, nu se implică în treburile parlamentului, guvernului și ale justiției, respectă separarea puterilor în stat. Altfel producem un alt președinte pe potriva lui Dodon. Un președinte care susține colaborarea interinstituțională, fără a interveni în activitatea acestora, respectă și promovează prioritățile politicii externe, aprobate de parlament și implementate de executiv”, a declarat Reniță într-un interviu pentru Deschide.md.

Acesta a mai adăugat că „Guvernul anticriză” ar avea, inițial, o durată anume. „În funcție de rezultatele obținute se va proceda în consecință- se votează un nou guvern asumat pe deplin politic de către partidele parlamentare sau alegeri parlamentare anticipate. Aș fi tentat să cred că după luna decembrie 2020 se vor produce mai multe modificări sub aspect politic și juridic, având în vedere inclusiv „salubrizarile” inevitabile din rândurile actorilor politici existenți. Sper foarte mult că după această se va contura clar o nouă majoritate proeuropeană și proromânească, în caz contrar alegerile anicipate devin o realitate inevitabilă”.

Sursa citată a mai adăugat că nu mai trebuie de comis greșelile din vara trecută, când unele instituții ale statului au ajuns la Igor Dodon. „Nu voi mai acceptă „transparență totală” în selectarea miniștrilor. Nu voi mai vota niciodată miniștri, care, la nici o săptămâna după intrarea în exercițiul funcțiuni, vor dori să plece în concediu pe vreo luna de zile sau miniștri care au fost absolut inabordabili pe toată durata mandatului, chiar și pentru deputații care i-au votat! Experiență din anul trecut a fost una mult prea dureroasă și dezolantă. De asemenea, trebuie neapărat să întoarcem SPPS–ul guvernului, iar SIS-ul să revină în subordonarea parlamentului, să restabilim fosta menire a Consiliului Suprem de Securitate că structura eminamente consultativă și nu una trasă special sub Dodon. Toate acestea trebuie să se producă imediat după învestirea noului guvern, altfel la ce bun mai suntem republica parlamentară? Fără o politică externă fermă, coerentă și predictibilă nu avem nicio șansă de izbândă în atingerea obiectivelor noastre de integrare europeană, iar rolul unui ministru de Externe, deopotrivă cu cel al Apărării, care să corespundă exigențelor deja evocate mai sus devine unul extrem de important, deopotrivă cu cel al unui prim-ministru profesionist și nepartinic. Doar în asemenea condiții aș putea reflectă serios vis-a-vis de posibilitatea votării în parlament a unei noi garnituri guvernamentale cu adevărat proeuropene”, a conchis Reniță.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md