Propunere „Promo-LEX”: Concertele și susținerea partidelor politice de către fundații să fie considerate o formă de CORUPERE a alegătorilor și pedepsite PENAL
Asociația „Promo-LEX” propune ca organizarea concertelor și susținerea partidelor politice din R. Moldova de către fundații să fie considerate o „formă de corupere a alegătorilor” și să fie pedepsite penal.
Propunerea a fost făcută astăzi Comisiei parlamentare de anchetă pentru „elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale R. Moldova și a finanțării unor partide politice”, unde reprezentanții acestei asociații au fost chemați pentru a răspunde la anumite întrebări.
„Prin prisma constatărilor din rapoartele de monitorizare, ținem să atragem atenția onoratei Comisii asupra: Fundației de binefacere „Din suflet" a primei doamne a Republicii Moldova, Galina Dodon; Fundației lui Vlad Plahotniuc „EDELWEISS"; Fundația „Renato Usatîi"; Fundația „Soluția"; precum și a Asociației Pentru Orhei (fondatoare SRL Magazine Sociale). De exemplu, pentru I semestru al anului 2018,activitatea cu potențial impact electoral a fundațiilor, ce pot fi asociate cu partidele politice sau politicienii din Republica Moldova, a inclus circa 95 de activități, estimate la cel puțin 2 480 000 de lei”, se arată în nota „Promo-LEX”.
Totodată, „Promo-LEX” propune separarea categoriei de cheltuieli deplasări în țară și peste hotare în două linii de buget distincte, cu scopul de a aduce claritate asupra acestor tipuri diferite de cheltuieli.
CITIȚI și VIDEO // Igor Vremea, despre refuzul Maiei Sandu și Andrei Năstase de a se prezenta la comisia de anchetă: „Motivul invocat e neserios. Sunt documente venite pe filiera SECRETĂ”
„Potrivit estimărilor Promo-LEX, pentru anul integral 2017 […] cel puțin opt formațiuni (PDM, PSRM, PCRM, PAS, PPPDA, PPȘ, PUN, PN) cumulativ nu au raportat un cuantum de cel puțin 39 525 472 de lei pentru deplasări în afara țării. În semestrul I 2018, potrivit estimărilor Promo-LEX, cel puțin patru partide (PSRM, PCRM, PAS, PPȘ) cumulativ nu au raportat un cuantum de cel puțin 333 413 lei pentru deplasări în afara țării”, cităm aceeași sursă.
„Promo-LEX” le-a mai propus deputaților să completeze Codul electoral și Legea cu privire la fundații cu o normă prin care să fie prevăzută expres interdicția pentru fundații de a finanța direct sau indirect partidele politice, concurentul electoral, candidatul independent, să excludă deplasările în străinătate de la interdicția finanțării sau prestării serviciilor cu titlu gratuit ori susținerii materiale sub orice formă, direct și /sau indirect, a partidelor politice de către organizațiile internaționale guvernamentale, precum și la organizații internaționale neguvernamentale doar la cele care sunt asociate oficial partidelor politice din Republica Moldova (afiliere politică internațională) precum și cele care au deschis reprezentanțe (filiale, sucursale etc.) înregistrate în Republica Moldova și care activează în condițiile cadrului legal al Republicii Moldova.
„Această modificare este importantă, în condițiile în care reprezentanții partidelor politice sunt invitați să participe la întruniri desfășurate peste hotarele țării, cheltuielile legate de deplasare sunt suportate de organizatori. Acest tip de finanțare nu pune în condiții de concurență inechitabilă celelalte partide politice, nu aduce interferență independenței și transparenței și nu poate fi obiect de corupție”.
Vedeți mai multe recomandări ale „Promo-LEX” AICI.
VIDEO // În mai multe raioane din nordul R. Moldova ninge și astăzi: Camioanele circulă cu dificultate pe un drum din Râșcani
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni