PROPAGANDĂ // Sub „tancul informațional” al Rusiei
Propaganda rusească din presa scrisă și audiovizual trezește îngrijorări la Președinție, dar măsuri de combatere tot nu sunt luate
Chiar dacă despre asta se vorbește deja de mai bine de un an, iar experții naționali și oficialii internaționali au atenționat autoritățile de la Chișinău despre pericolul propagandei din mass-media rusească, care abundă în spațiul informațional al R. Moldova, abia la începutul săptămânii trecute Consiliul Superior de Securitate a constatat că spațiul informațional moldovenesc se află în pericol. În Ucraina, recunosc experții, situația ar fi putut evolua altfel, dacă era oprită la timp mașina propagandistică a Rusiei.
De-a strategiile
Necesitatea securizării spațiului informațional din R. Moldova nu este o noutate pentru Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Încă în 2011, atunci când a fost adoptată ultima strategie de securitate națională a R. Moldova, în document era specificat clar că instituțiile statului trebuie „să ajusteze cadrul normativ relevant, să fie instituite mecanisme eficiente de monitorizare, de control în vederea protejării societăţii de eventuale tentative de dezinformare şi manipulare din exterior”. Chiar dacă au trecut patru ani de la adoptarea documentului, nici SIS, nici alte instituții de stat nu au întreprins aproape nimic pentru a proteja cetățenii moldoveni de propaganda rusească.
Astăzi, Președinția crede că e nevoie de o nouă strategie care să corespundă contextului actual.
41 de posturi TV rusești și doar o sancțiune
În prezent, în R. Moldova sunt difuzate sau retransmise, prin intermediul operatorilor prin cablu, circa 140 de posturi și canale TV. Dintre acestea, 41 difuzează produse media doar în limba rusă, iar 76 - și în română, și în rusă.
Chiar dacă unele emisiuni sau știri de la aceste posturi au scandalizat în ultimul an opinia publică din țară, prin reportaje regizate despre vinificatori falși, nevoiți să „își taie via” pentru că Rusia a introdus embargo la vinuri, despre pericolul eminent al unioniștilor din R. Moldova care „se pregătesc să împuște” în stradă rușii din republică, sau, mai recent, despre „găgăuzii asupriți” de puterea de la Chișinău, doar un singur post TV, „Rossia 24”, a fost penalizat anul trecut de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) cu sistarea retransmiterii pe o perioadă de jumătate de an. Aceasta a expirat la începutul lui 2015, iar postul de propagandă a revenit pe micile ecrane, continuându-și ofensiva.
Artileria informațională precedă tancurile
„Acum suntem în proces de monitorizare a acestui canal TV, de rând cu TV 7, Prime TV, Ren TV Moldova și RTR Moldova. La începutul lunii aprilie cred că vom adopta și decizii pe marginea raportului de monitorizare. Nu exclud că unele dintre canalele TV retransmise în R. Moldova, în privința cărora CCA va stabili că au făcut propagandă, vor fi interzise”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Dinu Ciocan, președintele CCA, care împărtășește îngrijorările membrilor Consiliului Superior de Securitate, dar afirmă că SIS nu a avut nicio comunicare cu instituția pe care o conduce în vederea necesității securizării spațiului media moldovenesc.
Și președintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu, susține că nu au avut niciun fel de solicitări din partea SIS pe acest subiect.
„Subiectul este unul foarte important. Întotdeauna artileria informațională precedă tancurile. Avem nevoie nu doar de o nouă strategie pentru securitatea națională, dar și de o instituție separată care să asigure controlul securității spațiului informațional”, a declarat Hotineanu.
El afirmă că în comisia pe care o conduce deja există discuții în vederea introducerii unor modificări în Codul Audiovizualului pentru a stopa propaganda din exterior.
Soluția democraților
Potrivit unor zvonuri, de câteva săptămâni, la inițiativa lui Vlad Plahotniuc, în birourile fracțiunii democraților este elaborat un proiect de lege privind asigurarea securității spațiului media din R. Moldova.
Democrații evită să ofere mai multe detalii despre document, în schimb fostul președinte al comisiei de specialitate, Chiril Lucinschi, ne atenționează că documentul, dincolo de intențiile sale nobile, ar putea să introducă un monopol pe piața media.
„Deocamdată, proiectul este în lucru. Nu exclud că aceste prevederi nu se vor regăsi în varianta finală. Nu aș vrea ca, sub umbrela luptei cu propaganda străină, să găsim propuneri de a monopoliza piața media. Dacă totuși se va întâmpla, eu voi veni cu o opinie separată în Parlament”, ne-a declarat Lucinschi.
O discuție sinceră cu Rusia ar da rezultate?
Proprietar al posturilor TV7 și TNT Bravo, dintre care primul a primit, în anul trecut, avertizare publică de la CCA pentru buletinele de știri retransmise din Rusia, ne-a declarat că el conștientizează foarte bine pericolul propagandei media rusești, doar că trebuie luate niște „decizii înțelepte”.
„Eu am încercat să-i conving pe colegii de la „Gazprom-Media”, fondatorii postului NTV, să ne permită să nu retransmitem buletinele de știri din Rusia la TV 7, dar ei nu au acceptat. Singurul succes pe care l-am obținut este să micșorăm numărul de buletine de știri rusești. Sunt de acord că influența acestor buletine este mare. Din păcate, normele contractuale nu ne permit să le scoatem. În schimb, statul poate iniția niște negocieri cu Rusia pe acest subiect. E nevoie de o discuție sinceră. Trebuie să le explicăm că e vorba de interesul nostru național”, afirmă Lucinschi.
Potrivit lui, pentru a scăpa însă de propaganda din afară e nevoie să fie dezvoltat audiovizualul autohton, creându-se condiții investitorilor să investească în mass-media.
Valentin Dediu, fost director interimar al SIS:
„R. Moldova a pierdut războiul informațional cu Rusia încă de la proclamarea independenței. Prin 1998, când am fost numit șef al Direcției de apărare a regimului constituțional și combaterea terorismului, am făcut vreo 20 de propuneri pentru a combate propaganda rusească din Transnistria, dar niciuna nu a fost luată în seamă. Postul public de televiziune din R. Moldova nu emite și în regiunea transnistreană.
În prezent, se impun măsuri urgente pentru stoparea manipulării rusești prin interzicerea, în baza unor norme legale, a posturilor TV din Federația Rusă care fac propagandă. De asemenea, este necesară angajarea, în cadrul SIS a unor foști ofițeri KGB, dintre care mulți sunt mari patrioți, care cunosc bine tehnicile de agitație și propagandă și ar ști foarte bine cum să le combată. Totuși, cel mai mult este nevoie de curaj politic. Politicienii noștri ar trebui să se debaraseze de frica față de ruși”.
Igor Așmanov, specialist în domeniul războaielor informaționale, Ucraina:
„Ucraina a pierdut războiul informațional cu Rusia. Spărgând „carapacea” suveranității informaționale a țării și substituind ideologia de stat, poți spune deja că au încălcat independența unui stat. Anume acest lucru s-a întâmplat în Ucraina, când serviciile secrete rusești au reușit să pătrundă în spațiul informațional al Ucrainei și au plantat o ideologie imperială în conștiința locuitorilor din Crimeea și Donbas.
Au avut nevoie doar de câteva luni pentru a convinge locuitorii acestor regiuni să ceară să intre în componența Rusiei.
Pe 5 martie, Ucraina a decis să sisteze acreditarea mass-media rusești, după ce anterior a fost sistată emisia mai multor posturi rusești.
Din păcate, aceste măsuri au fost luate prea târziu”.
Articol publicat în ediția print din 27 martie a Ziarului NAŢIONAL
Premierul Dorin Recean, despre situația din Transnistria: ,,Kremlinul nu vrea reluarea livrărilor de gaze. Kremlinul vrea să creeze un conflict în R. Moldova, să ne întoarcem unii împotriva altora"
Rusia AMENINȚĂ din nou R. Moldova cu agresiunea militară. Lavrov: „Rusia va răspunde în mod adecvat oricăror provocări și va oferi protecție cetățenilor ruși din Transnistria”
Nou program de COMPENSAȚII pentru energie, acordate cetățenilor R. Moldova și refugiaților ucraineni: People in Need și Uniunea Europeană oferă 700 000 de euro pentru a ajuta moldovenii să depășească criza energetică