Propagandă sau REALITATE? Beijingul susţine că nu va suferi în cazul unui război economic declanşat de Trump
Cu doar două săptămâni înainte de instalarea în funcţie a noului preşedinte american, presa de stat de la Beijing anunţă că un eventual război economic declanşat de Washington nu va reprezenta o piedică pentru economia chineză.
Încă din timpul campaniei sale electorale, republicanul Donald Trump a anunţat că importurile masive de mărfuri din China reprezintă o povară de care economia americană trebuie să se debaraseze, promiţând impunerea unei suprataxe vamale de 45% pentru mărfurile chinezeşti, informează IB Times.
Conform presei de stat din China, care citează mai mulţi oficiali din administraţia de la Beijing, schimbarea modelului economic din ţară, de la export la încurajarea consumului domestic ar urma să atenueze şocul măsurilor protecţioniste de pe piaţa americană.
În ultimii ani, cele două ţări au ajuns să rivalizeze la titlul de cea mai mare economie a lumii, Beijingul beneficiind şi de vulnerabilitatea pieţei americane în faţa crizei economice din 2008, dar şi de interesul marilor corporaţii din SUA de a accesa piaţa asiatică şi de a beneficia de forţa de muncă mai ieftină din China.
Din 2015 însă, consumul domestic din China a ajuns să reprezinte două treimi din PIB-ul ţării, fapt ce ar face într-adevăr inutilă orice măsură protecţionistă luată de viitoarea administraţie republicană de la Washington, deşi efectele asupra comerţului global ar urma să fie resimţite de către terţi.
„China şi-a redus dependenţa de exporturi şi s-a concentrat pe încurajarea pieţei interne, încă din momentul în care cererea la nivel global a dat semne că nu mai creşte ca înainte”, a explicat Zhang Yansheng, economist şef al unui think tank guvernamental de la Beijing.
SUA este cel mai mare partener comercial al Chinei, cu o valoare totală a schimburilor de 544 miliarde dolari, din care 386 miliarde reprezintă exporturile de mărfuri chinezeşti pe piaţa americană.
Hong Kong vine pe locul secund, cu 360 miliarde dolari în schimburi comerciale cu China, 347 miliarde USD reprezentând valoarea mărfurilor exportate de pe continent pe micuţa insulă.
Japonia, Coreea de Sud, Germania, Australia, Malaezia, Rusia, Brazilia şi Marea Britanie reprezintă ceilalţi parteneri comerciali ai Chinei din Top 10, doar coreeni, nemţii, australienii, malaiezienii şi brazilienii beneficiind de pe urma acestei relaţii, din punct de vedere al balanţei schimburilor comerciale.
Sursa: ziare.com
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani