„Promo-LEX”: Expulzarea persoanelor în Turcia reprezintă un PERICOL iminent pentru viața și securitatea persoanelor
Asociația „Promo-LEX” se declară îngrijorată de modul în care șapte cetățeni ai Turciei au fost reținuți astăzi și urmează să fie expulzați din Republica Moldova.
„Expulzarea persoanelor în Turcia reprezintă un pericol iminent pentru viața și securitatea persoanelor și riscul că nu se vor bucura de un proces echitabil”, se arată într-o declarație făcută publică de „Promo-LEX”.
Sursa citată susține că cetățenilor de origine turcă le-au fost solicitate actele de identificare și nu le-a fost explicat motivul reținerii: „Printre persoanele reținute s-a aflat și un minor de 16 ani, care a fost eliberat peste o oră. La ora 14.00 nu era clar dacă persoanele se aflau pe teritoriul Republicii Moldova sau au fost extrădate”.
De asemenea, „Promo-LEX” amintește că aceasta este o a doua încercare a instituțiilor de stat de a expulza administrația liceului „Orizont”, după ce, în 2017, autoritățile turcești au solicitat închiderea liceelor „Orizont” din R. Moldova, iar pe 31 martie curent a fost reținut fostul director general al instituției, Turgay Șen.
„Directorul liceului a depus o cerere prin care a solicitat azil în Republica Moldova. În același timp, acesta consideră că dosarul penal a fost deschis la indicația conducătorilor din Republica Moldova, în interesul conducerii din Turcia, ca răspuns la finanțarea reparației în sumă de peste 10 milioane de euro a clădirii Președinției, asigurată în totalitate de Guvernul Turciei. Mai multe școli din alte țări au supuse unor acțiuni similare, pe motiv că ar fi susținute de Fethullah Gulen. Ultimul este un fost aliat al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, trăiește în exil în Statele Unite de la sfârșitul anilor 1990 și este acuzat de către conducerea Turciei că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie 2016. Clericul se află în fruntea unei vaste rețele de ONG-uri și școli din întreaga lume și a deschis în ultimele decenii mai multe instituții de învățământ”, cităm din aceeași sursă.
Asociația „Promo-LEX” condamnă faptul că persoane sunt reținute fără a explica motivul reținerii: „Se pare că intenția autorităților moldovenești este de a expulza persoanele reținute în Turcia chiar astăzi. Având în vedere că persoanele reținute de află de mult timp în Republica Moldova, expulzarea rapidă și neanunțată a acestora nu este justificată și trădează interese politice ascunse. Persoanele reținute pot fi expulzate doar în Turcia, unde, cu o mare probabilitate, îi așteaptă un proces inechitabil și un pericol iminent de a fi torturați. Cerem autorităților moldovenești să examineze serios pericolul real la care ar putea să-i supună prin expulzarea în Turcia, să acționeze în spiritul legii și să permită un control judiciar adecvat al deciziei de expulzare, iar deciziile sale să nu fie influențate de interesele politice”.
Maia Sandu, despre „situația generată de Kremlin” în privința aprovizionării Transnistriei cu gaze: „Dacă criza va fi declanșată de la 1 ianuarie, este clar că vom plăti mai mult pentru energia electrică”
ANALIZĂ: „Rusia s-a abținut până acum să atace Republica Moldova, dar îngăduința lui Putin are la bază un calcul rece”
Remanieri substanțiale gândite de premierul Recean. Cel puțin ZECE funcționari de rang înalt ar urma să fie CONCEDIAȚI: „Eu acum nu că mă plâng, voi gestiona aceste situații”