Proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție, analizat de o delegație a Comisiei de la Veneția, aflată în vizită la Chișinău
O delegație a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), condusă de președinta de onoare a acesteia, Hanna Suchocka, se află la Chișinău, în contextul pregătirii opiniei acestei structuri privind proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative.
Delegația Comisiei de la Veneția se va întâlni cu președinta Maia Sandu, autoarea inițiativei privind înființarea Judecătoriei Anticorupție în R. Moldova, dar și cu membrii Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități. De asemenea, oficialii vor mai avea discuții cu reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Centrului Național Anticorupție și ai Consiliului Superior al Magistraturii.
Agenda vizitei mai include întrevederi cu conducerea Procuraturii Generale, a Procuraturii Anticorupție și a Autorității Naționale de Integritate.
CITIȚI și DOC // Proiectul de lege privind crearea unei instanțe judecătorești specializate pe cauze de corupție, trimis de Președinție în Parlament: 15 magistrați la Judecătoria Anticorupție
Ulterior, Opinia Comisiei de la Veneția față de proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative va fi examinată și adoptată în cadrul sesiunii plenare a Comisiei.
Anterior, Președinți a de Chișinău a anunțat că proiectul de lege are scopul de a consolida eforturile de combatere a corupției și de a asigura un proces de examinare rapidă și calitativă a dosarelor complexe de corupție. Acesta reglementează organizarea și activitatea judecătoriei specializate pe cauze de corupție și al colegiului anticorupție al Curții de Apel Chișinău.
Pe lângă judecarea actelor de corupție și a celor conexe actelor de corupție, judecătoria specializată va examina și legalitatea actelor de constatare emise de Autoritatea Națională de Integritate, precum și cererile Autorității privind confiscarea averii nejustificate.
Judecătoria Anticorupție va avea 15 judecători, iar Colegiul anticorupție al Curții de Apel Chișinău - 6 judecători. La funcția de judecător al Judecătoriei Anticorupție poate candida persoana care cel puțin 5 ani efectiv lucrați în calitate de judecător în Republica Moldova sau în străinătate, inclusiv în cadrul unor instanțe internaționale, sau are o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală, are reputație ireproșabilă, în privința sa nu există suspiciuni rezonabile privind comiterea actelor de corupție etc.
Președintele Republicii Moldova va fi cel care va emite decretul de numire sau, după caz, de transfer în funcție a judecătorului Judecătoriei Anticorupție sau a judecătorului Colegiului anticorupție al Curții de Apel Chișinău în termen de 30 de zile de la data primirii propunerii de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după un concurs organizat de către o comisie de preselecție instituită de CSM și compusă din 6 membri dintre care 3 sunt experți internaționali delegați de partenerii de dezvoltare și 3 reprezentanți ai societății civile.
Judecătoria Anticorupție va judeca în primă instanță cauzele penale trimise în instanța de judecată de către Procuratura Anticorupție, demersurile și plângerile împotriva hotărârilor și acțiunilor procurorului în Procuratura Anticorupție și va asigură controlul judecătoresc în cursul urmăririi penale.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România