Inițiativele din Parlament care îi „dor” pe socialiști și comuniști: Au solicitat excluderea de pe ordinea de zi a proiectului care lichidează monopolul din R. Moldova al companiei subordonate „Gazprom” și denunțarea unui acord cu CSI
Pe piața gazelor naturale din R. Moldova vor putea activa mai mulți furnizori, iar cetățenii își vor putea alege singuri agentul economic care să-i deservească, în funcție de tarifele propuse.
Parlamentul a aprobat astăzi, în prima lectură, un proiect de lege care reglementează asigurarea separării și certificării operatorilor de transport al gazelor naturale. Mai exact, documentul prevede expres temeiul de retragere a licenței în cazul nerespectării cerințelor legale privind separarea, independența și certificarea operatorului sistemului de transport.
În prezent, din cei doi operatori ai sistemului de transport licențiați în Republica Moldova - SRL „Vestmoldtransgaz” și SRL „Moldovatransgaz”, doar primul a fost certificat ca operator al sistemului de transport prin modelul de separare a proprietății, în anul 2021. „Moldovatransgaz” nu a respectat condițiile de certificare din cauza opunerii SAP „Gazprom”, acționar majoritar al „Moldovagaz”, iar Secretariatul Comunității Energetice a inițiat procedura de infringement în raport cu Republica Moldova pentru nerespectarea și neimplementarea separării.
Astfel, potrivit acestui proiect de lege, Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) a fost împuternicită să retragă licența operatorului care nu îndeplinește cerințele de certificare, pentru a asigura implementarea Pachetului Energetic III după 10 septembrie 2023.
„Nu putem avea o incertitudine privind cine operează rețeaua de transport al gazelor”, a declarat în Parlament secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan.
CITIȚI și „Moldovatransgaz”,companie legată de „Gazprom”, ar putea rămâne fără LICENȚĂ în R. Moldova: Împuterniciri noi pentru ANRE în cazul în care operatorul care nu îndeplinește cerințele de certificare
Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a menționat că această decizie „rupe monopolul unei companii controlate de Kremlin” de pe piața gazelor din R. Moldova. Potrivit lui Marian, la finalizarea procesului de separare a sistemului de transport, pe piață vor exista mai mulți furnizori de gaze naturale, iar consumatorii vor putea alege furnizorul de gaze așa cum aleg, de exemplu, furnizorul serviciilor de internet ori al altor servicii. Totodată, implementarea noii legi va oferi mai multă competiție economică și, prin urmare, competiție de prețuri.
Cei mai nemulțumiți de acest proiect de lege au fost socialiștii și comuniștii proruși din Parlament. În debutul ședinței Parlamentului, socialistul Petru Burduja a propus, fără succes, excluderea de pe ordinea de zi a acestui proiect, pe motiv că nu ar fi fost „consultat” suficient. Înainte de votul acordat acestui proiect de lege, și comunistul Oleg Reidman a făcut lobby pentru „Moldovatransgaz”, companie conectată la „Gazprom”.
Interesele rusești din R. Moldova au fost apărate astăzi în Parlament și de către socialistul Vlad Batrîncea, care a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a proiectului ce prevede denunțarea Acordului privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, semnat la Minsk la 22 ianuarie 1993, document depășit având în vedere războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei.
De altfel, Partidul Renaștere la care au aderat recent mai mulți deputați fugari de la socialiști a adus în fața Parlamentului câțiva tineri care protestează „împotriva ieșirii R. Moldova din CSI”.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni