Proiect INVESTIȚIONAL de amploare în 12 raioane din R. Moldova, care va sprijini tranziția la agricultura conservativă. Veniturile fermierilor ar putea crește cu aproximativ 15%
Un proiect investițional, menit să sprijine tranziția la agricultura conservativă în scopul măririi rezilienței climatice a producătorilor agricoli locali, urmează să fie implementat în R. Moldova de către reprezentanța din republica noastră a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Proiectul va viza peste 100 000 ha de teren și va contribui la menținerea productivității agricole a principalelor culturi cerealiere cu perspectiva de a mări veniturile fermierilor cu aproximativ 15%.
Potrivit experților FAO Moldova, care au prezentat astăzi nota proiectului investițional, fermierii din R. Moldova pot deveni mai rezilienți la schimbările climatice prin adoptarea tehnologiilor agricole inovative, precum agricultura conservativă bazată pe practicile no-till, rotația culturilor, aplicarea culturilor de acoperire, managementul fertilizanților și combaterea dăunătorilor, care contribuie la conservarea resurselor de apă în sol și îmbunătățirea fertilității solului.
Proiectul ar putea fi implementat în 12 raioane din regiunile de sud, est, nord și centru ale R. Moldova: Cahul, Căușeni, Cimișlia, Ștefan Vodă, Taraclia, Drochia, Fălești, Florești, Râșcani, Soroca și Sângerei și Hâncești. Potrivit experților internaționali FAO, zonele au fost prioritizate în baza analizei de impact climatic,a vulnerabilității și riscurilor climatice, a necesităților economice și a contribuției raioanelor în asigurarea securității alimentare a țării.
Expertului internațional Marco Colangeli a menționat că nota de concept prezentată este realizată în baza Evaluării Necesităților Tehnologice efectuate în sub-sectoarele-cheie ale agriculturii. Totodată, expertul a subliniat necesitatea adoptării abordării holistice a implementării agriculturii conservative și a agriculturii de precizie, care cresc eficiența utilizării mijloacelor de producție, prin utilizarea practicilor no-till, a asolamentului corect, culturilor de acoperire, fertilizatorilor organici, irigarea prin picurare, serele de înaltă tehnologie, hidroponica, dronele.
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați