03:42:54 21.01.2025
Stiri

PROIECT ÎNDRĂZNEȚ: Cinci tineri din Chișinău vor să înscrie R. Moldova în Cartea Recordurilor

Social 02.10.2015 15:21 Vizualizări3283 Autor: Daniela Hadei
PROIECT ÎNDRĂZNEȚ: Cinci tineri din Chișinău vor să înscrie R. Moldova în Cartea Recordurilor

INIȚIATIVĂ // Cinci tineri din Chișinău și-au propus să bată recordul mondial cu cea mai lungă scară pictată din lume și vor realiza acest proiect la Chișinău

Cu vârstele cuprinse între 16 și 18 ani, Adrian Pleșca, Maria Bâzgu, Hélène Armelle Théoval, Diana Stratan și Ana Stici vor să ofere o altă imagine capitalei și să transforme Chișinăul într-un oraș mai frumos.

Pentru a atinge acest scop, tinerii au elaborat mai multe proiecte, pe care le-au prezentat la primărie. Din motive neînțelese, doar un proiect a fost acceptat, dar și acesta după mai multe plângeri din partea societății civile.

Scara trandafirilor

Cei cinci tineri fac parte din echipa „Orașul meu” și au devenit cunoscuți după ce au venit cu propunerea de a amenaja și a picta frumos o scară dintr-un parc din Chișinău.

Este vorba de scara de 110 trepte din Parcul „Valea Trandafirilor”. „Scara am ales-o noi, se află în apropierea unui lac și este în mijlocul unei minipăduri din Chișinău”, ne spune Adrian.

Tânărul ne povestește că vara trecută au depus la primărie 31 de proiecte de acest gen, dar toate au fost refuzate din motive „sublime”. „Argumentul era că aceste proiecte nu se îmbină în planul arhitectural al orașului”, zice tânărul.

Printre proiectele care au fost refuzate se numără și „Covorul Chișinăului”. „Pentru proiectul „Covorul Chișinăului” era nevoie de un buget de 30 de mii de euro, bani pe care am reușit să-i adunăm de la diferite companii și din investiții externe. Era vorba de reamenajarea parcului de pe bd. Grigore Vieru. De asemenea, plănuiam să schimbăm băncile și panourile informative și să organizăm o galerie de fotografii. Acest proiect a fost refuzat pentru că nu ar corespunde planului arhitectural general. În loc, ni s-a propus să reamenajăm o alee dintr-o pădure din sectorul Ciocana, lucru pe care nu l-am acceptat”, își amintește liceanul.

Amenințați cu închisoarea

Chiar dacă au fost refuzați de autorități, tinerii au prins la curaj și au decis să picteze scara fără a primi autorizație. „Am fost amenințați și cu opt ani de închisoare pentru vandalizare, dar după mai multe plângeri din partea cetățenilor, care ne-au susținut, Direcția arhitectură ne-a acordat autorizația. Am fi vrut să ne ofere și finanțare, dar avem doar o ștampilă care ne permite să ne realizăm proiectul și să pictăm scara după schița propusă de noi. Am solicitat apoi ca scara să fie cel puțin iluminată, pentru că e beznă acolo și credem că ar fi frumos ca un loc din Chișinău care va ajunge în Cartea Recordurilor Guinness să fie cel puțin iluminat. Până se va face acest lucru, noi vrem să instalăm niște lămpi provizorii, care se alimentează de la soare, iar seara vor lumina”, povestește Adrian.

Idee într-o secundă

„Ideea de a picta scările a venit așa, într-o secundă, iar după ce am publicat asta pe site-urile de socializare, s-au adunat mai mulți oameni care au început să ne susțină, pictori care s-au propus voluntar să deseneze, oameni care ne-au spus că vor să doneze bani pentru realizarea acestui proiect”, spune entuziasmat Adrian Pleșca.

Desenul scării a fost ales foarte atent, iar tinerii au apelat și la specialiști în domeniu. „Am apelat la specialiștii unui muzeu, iar desenul de pe scară este inspirat din mai multe covoare tradiționale. De asemenea, datorită faptului că scara se află în apropiere de strada Trandafirilor și în Parcul „Valea Trandafirilor”, am adăugat și mulți trandafiri pe scară. Chiar dacă am căutat și detalii istorice despre ea, nimeni nu știe în ce an a fost construită și ce arhitect a făcut-o. Se presupune că are mai mult de 50 de ani, iar de atunci nu a mai fost reparată. Astfel, este un bun prilej ca istoria scării să înceapă de acum”, zice tânărul.

Acesta este al patrulea proiect al tinerilor, iar ei spun că nu se vor opri aici. „Nu vom da mâinile în jos, pentru că orașul Chișinău are foarte puține proiecte de acest gen. Scopul nostru este nu doar să înfrumusețăm unele zone, dar și să inspirăm alți oameni. Vrem să oferim chișinăuenilor un oraș mai frumos”, afirmă Adrian.

Lucrări cu năbădăi

Lucrările pentru proiectul „Scara Trandafirilor” au început încă de vinerea trecută, iar până a fi pictate, treptele trebuie restaurate. Tot din banii adunați de ei, tinerii au restaurat scara, iar peste noapte, unele trepte au fost stricate.

Chiar dacă, cu multă răbdare meșterii au pus betonul la loc, ieri au apărut noi urme. Dacă tinerii preconizau ca mâine să înceapă lucrările de desen, acestea au fost amânate cu o săptămână. „În proporție de 40% scara era deteriorată, iar noi am betonat tot ce era mai grav. Am stat până la ora 12 noaptea și am așteptat să se usuce betonul, să nu treacă nimeni pe acolo, iar dimineață pe la ora 9:00 deja erau urme, chiar dacă am pus panglică care arăta că este interzisă trecerea și am pus și niște scânduri peste care trebuia să sari ca să poți merge pe acolo. Scările au fost deteriorate din nou, iar noi a trebuit să refacem o mare parte din trepte”, ne mai spune Adrian.

În Cartea Recordurilor Guinness

După ce pictura va fi gata, tinerii preconizează să organizeze și un eveniment de lansare, atunci când vor prezenta lucrarea municipalității.

„În cadrul acestui eveniment, vrem să invităm și reprezentanții de la Cartea Recordurilor Guinness pentru a certifica oficial că aceasta este cea mai lungă scară pictată din lume. Vom aplica un fon alb pe toată scara, iar pe 3 octombrie, de dimineață până seara, o vom picta. Aproximativ pe 1 noiembrie vom organiza și evenimentul de lansare. Cele 110 trepte au o lungime totală de 55, 6 metri, iar scara care deține acum titlul de cea mai lungă scară pictată din lume are 54 de metri. Scara am ales-o noi pentru a fi utilă cetățenilor, dar și să corespundă anumitor criterii pe care le căutam, și anume să aibă un scuar pe care să-l putem amenaja cu scaune și să aibă o legătură cu străzile principale din oraș”, ne mai explică tânărul.

Peste o sută de litri de vopsea

Pentru vopsirea celor 110 trepte din Parcul „Valea Trandafirilor”, meșterii au avut nevoie de aproximativ 170 de litri de vopsea.

„De asemenea, vom utiliza și culori fosforescente, cu care vom desena o inimă mare, care se va vedea de la înălțimea zborului de pasăre. Scara va fi pictată de către 15 tineri voluntari din Chișinău, iar mai mulți dintre ei sunt studenți la Academia de Arte”, spune Adrian.

Pentru reparația scării, tinerii au primit o sumă de trei mii de lei de la o companie privată din capitală. O mare parte din vopsea o vor primi de la o altă companie privată, iar în total tinerii mai au nevoie de circa 12 mii de lei, bani care îi vor ajuta să amenajeze scuarul.

„Este vorba de câteva bănci pe care vrem să le amplasăm în scuar, afișe informative, indicatoare care duc spre scări și o galerie de fotografii care va fi expusă acolo, pentru că vrem ca această zonă să fie nu doar frumoasă, dar și utilă”, a conchis Adrian Pleșca.

Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din R. Moldova:

„Scările nu au statut protejat, dar proiectul tinerilor trebuie susținut. Ideea și inițiativa sunt foarte bune. În mod normal, cei de la „Spații Verzi” trebuie să aibă grijă de întreținerea parcurilor, nu doar societatea civilă. Inițiativa este binevenită și mă bucur că societatea civilă vine cu tot mai multe inițiative, exercită o presiune pe municipalitate și îi arată cu ce ar trebui să se ocupe aceasta”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md