PROIECT de JUMĂTATE de MILIARD de euro în capitală, anunțat de Dorin Chirtoacă. Ar urma să înceapă în 2016
Blocurile de locuit, dar și instituțiile publice din capitală vor fi reabilitate termic. Aceasta prevede un proiect de eficiență energetică, inițiat de primăria municipiului Chișinău. Potrivit primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, acest proiect ar trebui „să unească” toți locuitorii Chișinăului.
„Este vorba de modernizarea rețelelor, modernizarea termică a învelișului exterior, pereți, acoperiș și subsol. De asemenea, este prevăzută și înlocuirea geamurilor și să facem așa fel, încât clădirile din Chișinău să corespundă standardelor de eficiență energetică europeană și, respectiv, să capete un nou termen de viață în următorii 50 - 100 de ani”, a spus Dorin Chirtoacă în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit primarului, suma pentru realizarea acestui proiect se ridică la 500 de milioane de euro. Din acești bani, circa 50 de milioane de euro, sunt necesari pentru reabilitarea clădirilor care aparțin municipalității, este vorba de grădinițe, școli, spitale și policlinici. Restul – 450 de milioane – pentru reabilitarea clădirilor blocurilor locative.
„Am avut discuții cu Banca Europeană de Investiții, care este inițiatorul acestui proiect în parteneriat cu primăria Chișinău. De asemenea, am avut discuții și cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ambele sunt deschise să finanțeze acest proiect. Urmează să intrăm propriu-zis în procedura de aprobare a finanțării și, respectiv, derulare a proiectului”, a mai spus Chirtoacă.
Totodată, edilul capitalei a spus că, inițial, se va pune accent pe clădirile publice, dar în paralel va fi pornită și reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale, pentru ca treptat să intre toate blocurile în renovare.
„Ne propunem ca în jurul acestui proiect să ne unim toți locutorii Chișinăului. Aceștia ar trebui să facă două lucruri: 1. Să constituie o asociație de proprietari și prin aceasta să-și ia în primire gospodăria, blocul locativ, și să-l gestioneze din momentul în care se va proceda la reabilitare termică. 2. Să vină cu o contribuție, cu o participare la finanțare în așa fel, încât să demonstreze responsabilitate față de propria proprietate. Contribuția se estimează a fi de până la zece la sută din valoarea investițiilor. În cazul în care se va demonstra că sunt locatari care nu pot achita până și o asemenea contribuție, atunci vor fi introduși într-un program social, dar pe baza deja a unor verificări la fața locului în ceea ce privește veniturile, nivelul de trai, anchetă socială etc. Nu putem forța oamenii să plătească pentru reabilitarea blocului”, a mai spus Dorin Chirtoacă.
Cheltuielile pentru reabilitarea unui bloc se ridică la suma de 180 de mii de euro. Potrivit proiectului, reabilitarea blocurilor ar urma să înceapă în anul 2016.
VIDEO // În mai multe raioane din nordul R. Moldova ninge și astăzi: Camioanele circulă cu dificultate pe un drum din Râșcani
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni