Proiect-cheie pentru recunoașterea reciprocă a mărfurilor cu UE, aprobat de Cabinetul Recean


Guvernul a dat astăzi undă verde proiectului care vizează principiul recunoașterii reciproce a mărfurilor comercializate legal în statele membre ale Uniunii Europene. Acest lucru marchează transpunerea în legislația națională a regulamentelor existente la nivelul Parlamentului European și al Consiliului European.
Principiul recunoașterii reciproce se aplică produselor care nu sunt complet reglementate de legislația de armonizare a UE, incluzând o varietate de produse de consum precum textile, încălțăminte, articole pentru copiii, bijuterii, veselă, mobilier și altele.
Acest principiu se numără printre cele patru libertăți fundamentale ale Uniunii Europene, care sunt vitale pentru buna funcționare a pieței unice. Ele garantează că un produs fabricat și comercializat legal într-un stat membru nu poate fi interzis într-un alt stat membru, decât din motive bine justificate.
Proiectul aprobat introduce modificări legislative care pregătesc Republica Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană. Acesta vine în sprijinul mediului de afaceri din Moldova prin simplificarea procedurilor administrative și reducerea barierelor comerciale în perspectiva aderării la UE.
În ultimii 10 ani, relațiile comerciale dintre Republica Moldova și UE au evoluat semnificativ, pornind de la ratificarea în 2014 a Acordului de Comerț liber, aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană. Datorită armonizării legislației naționale, Moldova exportă acum liber pe piața europeană. Valoarea exporturilor către UE a crescut de la 1,2 miliarde de dolari în 2014 la 2,4 miliarde de dolari în 2024.













































































