Programul secret al Rusiei din China: construiește drone de atac cu rază lungă de acțiune, dezvăluie Reuters
Rusia a înființat, în China, un program de arme pentru a dezvolta și a produce drone de atac cu rază lungă de acțiune, ce pot ajunge ulterior să fie utilizate în războiul împotriva Ucrainei, potrivit a două surse dintr-o agenție europeană de informații și documentelor analizate de Reuters.
IEMZ Kupol, o filială a companiei ruse de stat de armament Almaz-Antey, a dezvoltat și a testat în zbor un nou model de dronă numit Garpiya-3 (G3) în China, cu ajutorul specialiștilor locali, potrivit unuia dintre documente, un raport pe care Kupol l-a trimis Ministerului rus al Apărării la începutul acestui an, prezentându-și activitatea.
Într-o actualizare ulterioară, Kupol a informat Ministerul Apărării de la Moscova că a reușit să producă drone, inclusiv G3, la scară largă, la o fabrică din China, astfel încât armele să poată fi utilizate în „operațiunea militară specială” din Ucraina, termenul folosit de Moscova pentru războiul declanșat de Putin în februarie 2022.
Kupol, Almaz-Antey și Ministerul rus al Apărării nu au răspuns la solicitările de comentarii ale Reuters, citează digi24.ro.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat pentru agenția de presă că nu are cunoștință de un astfel de proiect, adăugând că țara are măsuri stricte de control privind exportul de drone sau vehicule aeriene fără pilot (UAV). Fabian Hinz, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, un think-tank de apărare cu sediul la Londra, a declarat că, dacă se confirmă, livrarea de UAV-uri din China către Rusia ar fi o evoluție semnificativă.
„Dacă vă uitați la ceea ce se știe că a livrat China până acum, a fost vorba în cea mai mare parte de bunuri cu dublă utilizare - au fost componente, sub-componente, care ar putea fi utilizate în sisteme de arme”, a declarat el pentru Reuters.
„Acesta este ceea ce a fost raportat până acum. Dar ceea ce nu am văzut cu adevărat, cel puțin în sursa deschisă, sunt transferuri documentate de sisteme întregi de arme”.
Cu toate acestea, Samuel Bendett, membru senior adjunct la Centrul pentru o nouă securitate americană (CNAS), un think-tank cu sediul la Washington, a declarat că Beijingul ar ezita să se expună sancțiunilor internaționale pentru că a ajutat mașina de război a Moscovei și că sunt necesare mai multe informații pentru a stabili că China găzduiește producția de drone militare rusești. Departamentul de Stat al SUA și guvernul ucrainean nu au răspuns la solicitările de comentarii ale agenției britanice.
Oficialii americani și-au exprimat săptămâna trecută îngrijorarea cu privire la ceea ce au considerat a fi sprijinul Chinei pentru mașinăria de război a Rusiei, refuzând să ofere detalii.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania